Nogomet
0

Česi i Turci do penala?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ako nogometne reprezentacije Češke i Turske u svom međusobnom dvoboju 3. kola A - grupe u nedjelju u Ženevi odigraju nerješeno, o tome koja će reprezentacija zauzeti drugo mjesto i plasirati se u četvrtfinale odlučivat će izvođenje jedanaesteraca.

Nakon prva dva kola obje reprezentacije imaju po tri boda, uz razliku pogodaka 2:3, tako da će se u slučaju nerješenog rezultata prvi put primjeniti novo pravilo UEFA-e, prema kojem će se putnik u nokaut fazu natjecanja odlučivati izvođenjem udaraca s bijele tačke.

To pravilo vrijedi za slučaj kada su dvije reprezentacije izjednačene po broju bodova, u međusobnom ogledu su odigrale nerješeno, a razlika pogodaka im je jednaka. Naravno, uslov je i da u posljednjem kolu igraju jedna protiv druge.

Neće se igrati produžeci, već će se u slučaju podjele bodova odmah pristupiti izvođenju udaraca s bijele tačke.

Portugal je već osigurao prvo mjesto u grupi jer je u 1. kolu savladao Tursku s 2:0, a u jučer u drugom Češku s 3:1, tako da ga ni u slučaju poraza od Švicarske ni Česi ni Turci ne mogu preskočiti, jer je prvi kriterij za određivanje poretka u slučaju jednakog broja bodova međusobni dvoboj.