Nogomet
75

Celticu prijeti žestoka kazna zbog palestinskih zastava na tribinama

Piše: E. B.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Celtic bi mogao biti žestoko kažnjen od UEFA-e nakon što su navijači škotskog kluba na tribinama Celtic Parka tokom meča play-offa Lige prvaka protiv izraelskog Hapoela Be'er Sheve (5:2) mahali palestinskim zastavama.

Navijačka grupa Green Brigade je, i pored isključive zabrane glazgovske policije, uspjela unijeti stotinjak palestinskih zastava na tribine kako bi provocirali goste iz Izraela.

S obzirom na to da UEFA ima nultu toleranciju prema isticanju bilo kakvih politički motivisanih parola ili zastava, Celticu sigurno prijeti kazna, no još nije poznato u kojem obliku.

Najvjerovatnije će uz novčanu kaznu Celtic igrati bez publike ili barem dijela publike.

Celtic je tokom posljednjih pet godina UEFA zbog raznih prekršaja kažnjavala čak osam puta, a ukupno je morao platiti 143.000 eura zbog raznih prekršaja na evropskim utakmicama.

Navijačka grupa Green Brigade je već ranije pružala podršku Palestini. Slično se dešavalo i 2012. godine kada je Celtic igrao posljednje kolo prvenstva i ovjeravao titulu. Tada su navijači Celtica podigli i transparent na kojem je pisalo: "Dostojanstvo je dragocjenije od hrane".

Zastava se pojavila i u novembru 2013. godine kada je Celtic u Ligi prvaka igrao protiv Ajaxa koji se smatra holandskim jevrejskim klubom.