Prekršili odluku UEFA-e
0

Celtic vraćen u Evropsku ligu, Sion izbačen!

Totalsport
Škotski nogometni klub Celtic, nakon ispadanja u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsku ligu od švicarskog Siona, vraćen je u takmičenja, a švicarska ekipa je izbačena zbog kršenja UEFA-ine odluke o nedovođenju novih igrača.

Celtic se požalio UEFA-i da je švicarska ekipa prekršila odluku koja zabranjuje Sionu da u evropskim takmičenjima koristi igrače dovedene za vrijeme ljetnog prelaznog roka. Ova odluka na snazi je od 2008. godine kada je Sion doveo golmana Essama El-Hadaryja koji je svoj egipatski klub napustio bez dozvole. Svjetska krovna organizacija (FIFA) tada je kaznila golmana s četiri mjeseca zabrane igranja, švicarski klub već spomenutom odlukom.

"Sion nije poštivao odluku o zabrani transfera. Kupovali su igrače i onda su ih uvrstili u ekipu protiv Celtica", rekao je predsjednik FIFA-e Michel Platini.

"Zadovoljni smo odlukom. UEFA je s pravom postupila donijela ovakvu presudu", rekao je glasnogovornik Celtica.

Celtic će zamijeniti Sion u grupi I Evropske lige u kojoj će igrati protiv Atletico Madrida, Udinesea i Rennesa. Sion će se vrlo vjerojatno žaliti na ovu odluku prije početka takmičenja Evropske lige koje je na rasporedu 15. ovog mjeseca.