Abdulah Ibraković
0

"Čelik je ponovo u modi, možemo osvojiti Kup BiH"

Razgovarao: Edin Isanović
Abdulah Ibraković
Abdulah Ibraković
Abdulah Ibraković, aktuelni trener Čelika, gdje god je radio imao je rezultat. Pobjedničke navike nastavio je i na Bilinom polju. Sa crveno-crnima je izborio plasman u finale Kupa BiH. U intervjuu za Sarajevo-x.com Ibraković je govorio o tome kako je stigao u Čelik, spomenuo je i Velež, podvukao je da njegovi izabranici imaju šanse da osvoje Kup BiH, izdvojio je najteže gostovanje u Premijer ligi BiH, a znakovito je izgovorio od kojeg je trenera najviše naučio u karijeri.

Bili su teški prosjek i htio sam da to promijenim

Kako ste se snašli u Čeliku?

Sjajno. Sretan sam ovdje i brzo sam se snašao. U trenutku kad sam dobio ponudu, nisam se puno dvoumio. Čelik je klub sa bogatom tradicijom, izuzetno dobrim navijačima i infrastrukturom. Bilo je logično da preselim u Zenicu i pokušam nešto napraviti. Godinama su bili teški prosjek, borili se za opstanak, a ja sam imao namjeru da to promijenim. Poznavao sam mnogo igrača otprije, došao sam u veliki klub i sretan sam što sam učinio taj korak.

Koje ste druge ponude imali u ljeto 2010.?

Bilo je dosta interesovanja iz Jordana i Kazahstana, ali sam smatrao da nisam završio priču u Premijer ligi BiH. Ostao sam nedorečen. Uostalom, još sam mlad za tako egzotične avanture. Podvukao bih da sam imao još nekoliko ponuda iz bh. elitne lige, ali je najprihvatljivija bila ona sa Bilinog polja.

Je li bilo teško napustiti Velež?

Svakako. Dosta lijepih uspomena nosim iz grada na Neretvi. Kad sam stigao, klub je bio na rubu ispadanja, ali smo skupili snage i ostali u elitnom razredu. Prošle godine smo imali priliku da izborimo plasman na evropsku scenu. Nažalost, nismo uspjeli. Sa nostalgijom se prisjetim dana provedenih u svlačionici Mostaraca. I danas imam korektne i prijateljske odnose s Upravom, igračima i navijačima. Puno smo toga prošli zajedno.

Spomenuli ste da ste na stadion na kojem najviše voli igrati naša reprezentacija stigli sa namjerom da nešto napravite. Uspjeli ste dobaciti do finala Kupa BiH gdje vas čeka Željezničar. Možete li preskočiti posljednju prepreku i dotaći vrh?

Mi smo savim zasluženo marširali do finala. Čeka nas težak posao. Možemo li osvojiti Kup? Šansa postoji, apsolutno. Naša prednost je odbrana i napad. Po mom sudu Željo je kvalitetniji u veznoj liniji. No, smislit ću neke kombinacije kako bi anulirali tu njihovu prevagu. Ako govorimo o procentima, šanse su podjednake, znači 50% naprema 50%.

Znam i da će navijači Sarajeva biti uz nas

Tim sa Grbavice ima više iskustva?

Slažem se. Naposljetku, i prošle sezone su igrali u finalu. U konačnicu su poraženi, ali su izvukli pouke. Te neke finese su, realno, na strani "plavih", ali i mi imamo svoje adute. Mene veseli što je u Zenici Čelik ponovo u modi. Svi pričajuo najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ubijeđen sam da će Bilino polje biti puno protiv Želje. Znam i da će pristalice Sarajeva navijati za Čelik (smijeh).

Koliko visoko možete u prvenstvu?

Volio bih da budemo četvrti, što nije nemoguće. Pokušat ćemo biti što bolje plasirani. Široki Brijeg je osvajanjem kompletnog plijena na Grbavici malo poremetio planove. Oni će ozbiljno konkurisati za poziciju četiri. Ja sam ambiciozan i mislim da takav moraš biti u ovom poslu.

Koji teren u BiH Vam je ostao upamćen kao teren s najžešćim pritiskom domaćina?

Stadion Police u Trebinju. Ne znam zbog čega, ali igrači se ponašaju potpuno drugačije od bilo kojeg drugog travnjaka u BiH. Nekada znaš da ćeš vjerovatno izgubiti, znaš da ćeš teško dati gol, ali ti je cilj da odeš na gostovanje i pobijediš.

Pobjegao sam s priprema Gradine da potpišem za Osijek

Vidite li se jednog dana na klupi Sarajeva ili Željezničara?

Trenutno me zanima samo Čelik i osvajanje Kupa BiH. No, nikada se ne zna šta život nosi.

Od kojeg ste trenera najviše naučili u svojoj karijeri?

Bilo je dosta stručnjaka od kojih sam crpio znanje. Od svakog naučiš ponešto. Ipak, izdvojio bih Fuada Muzurovića koji ima poseban odnos s igračima. Ja sam bio skaut u državnom timu kad je on bio selektor. Sjećam se situacije kad sam preuzeo Slobodu 2002. godine. Onako mlad i neiskusan nazvao sam Muzurovića da pitam za savjet. Kaže on meni: "Slušaj, nemate jak tim. Igraj samo na prekide, tu vidim vašu šansu". Poslušao sam ga i moram reći da je to kasnije bilo najjače oružje Tuzlaka.

Imate li neki hobi?

U slobodno vrijeme volim pročitati neku dobru knjigu i slušati muziku. Često sam i na internetu i istražujem zanimljivosti oko mog posla.

U vrijeme dok ste aktivno igrali nogomet bili ste, bar tako kažu, opasan napadač?

Tako je! Često sam poentirao, pa me možda pamte po tome. Igrao sam za Radnički iz Lukavca, Gradinu, Osijek...

Možete li nam za kraj reći da li ste nekada pobjegli iz karantina?

Ma ne samo iz karantina, pobjegao sam sa priprema Gradine da potpišem za Osijek (smijeh).