Nogomet
1

Čedomir Janevski: Ne mrzim Grčku, ali želim da BiH ode u Brazil

Anadolija
Čedomir Janevski (Foto: Anadolija)
Čedomir Janevski (Foto: Anadolija)
Želim da Bosna i Hercegovina ode u Brazil, ali ne zato što mrzim Grčku. Nikoga ne mrzim, i politika ne treba da se upliće u sport, istakao je za agenciju Anadolija Čedomir Janevski, selektor fudbalske reprezentacije Makedonije.

Kaže da je normalno što su njegove simpatije naklonjene selekcije BiH, ali ne samo njoj…

"Kao reprezentativac stare Juge i neko ko je živio u toj zemlji draže mi je da se na Svjetsko prvenstvo kvalifikuje naša republika, danas suverena države, nego neko drugi. Volio bih da na Mundijalu u Brazilu istinski navijam za svoje Bosance. Dugi niz godina prijatelj sam i Safetom Sušićem Papetom, imao sam dobre odnose i sa Ivicom Osimom, i to se ne zaboravlja", rekao je Janevski.

Makedonac je imao priliku biti i trenerom u stručnom štabu jednog od slavnih grčkih klubova. U Olympiacosu radio je od 2005. do 2007. godine.

"Mnogi me pitaju kako mi je kao Makedoncu bilo u Grčkoj. Odgovaram svima - odlično! Bez obzira na političke odnose naših zemalja bio sam dobro primljen u Atini, ali i na Kipru, gdje sam, takođe, jedno vrijeme radio“, pričao je Janevski.

Reprezentaciju Makedonije preuzeo je nakon što je Velšanin John Toshack dobio otkaz radi loših rezultata, ali i nezavidne atmosfere u reprezentaciji. Sa državnim timom, u zemlji u kojoj nacionalne podjele između Makedonaca i Albanaca nerijetko eskaliraju u incidente i sukobe, napravio je određene pomake.

"Ono što je najvažnije jeste da u našoj svlačionici vlada dobra atmosfera i jedinstvo. Ne gledam kojeg su porijekla igrači, da li su albanskog ili nekog drugog. Svi koji igraju za Makedoniju za mene su isti. Svi smo Makedonci, koji svim srcem brane boje države. Vjerujem da će i u Makedoniji što prije doći vrijeme da se nadamo plasmanu na neko od velikih takmičenja, mada za takvo što moraju se stvoriti brojni preduslovi“, kazao je Janevski, naglasivši:

"U BiH su se stvari konsolidovale u Savezu, a onda u i oko reprezentacije. Pratio sam situaciju iz Sarajeva, koja je slična našoj. Velike zasluge za napredak fudbala u BiH imaju Osim i Sušić. No, ono što je posebno bitno, a mi nemamo, jeste da su u selekciji BiH igrači standardni prvotimci klubova koji se bore za titule u mnogim zemljama Evrope. Navikli su da pobjeđuju. Lakše se nose i sa raznim pritiscima. Samopouzdanje bh. fudbalera na velikom je nivou. BiH je odlična i na dobrom je putu da izbori plasman na SP".

Uoči septembarskog nastavka kvalifikacija Makedonija je na posljednjem mjestu tabele u grupi A.

"Preostale susrete u kvalifikacijama za SP odigrat ćemo krajnje ozbiljno. Bez obzira što nemamo šansu da se plasiramo na šampionat u Brazil nastojat ćemo sakupiti što više bodova i na koncu kvalifikacija biti treći. Nije isto biti treći ili četvrti i šesti. Želimo poboljšati rejting što je više moguće, zbiti redove, i spremni ući u kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj", kaže Janevski.

Živi na relaciji Belgija - Makedonija. Svoju "rezervnu domovinu", u kojoj je igrao za Club Brugge, Charleroi i Lokeren, a za koju Janevski tvrdi da je, takođe, država sa složenom nacionalnom i političkom situacijom, vidi kao favorita za osvajanje prvog mjesta u grupi A, odnosno za direktan plasman na SP.

"Ukoliko Belgija izvuče bod u Zagrebu bit će pobjednik u grupi. Hrvatska me je neprijatno iznenadila jer je izgubila kući od Škotske. Da bi bili prvi igrači selektora Igora Štimca moraju pobijediti Belgiju kući, te Srbiju i Škotsku u gostima. Nisam siguran da to mogu učiniti. Sami su krivi što su došli u takvu situaciji, ali kiksevi su sastavni dio života i fudbala. Što se tiče Srbije oni će se sa nama boriti za trećem mjesto u grupi. Pomladili su ekipu i njihovo vrijeme tek dolazi", smatra Janevski, istakavši kako mu je žao i zbog poraza Crne Gore od Ukrajine (0:4):

"Šteta! Prava šteta! Da su pobijedili Ukrajinu imali bi otvorena vrata, ako ništa, baraža. Ovako situaciju su itekako zakomplikovali. Dobra su ekipu, pa se nadam da će se uspjeti vratiti u život poslije debakla u Podgorici".

Janevski je 2008. i 2009. godine dio trenerske karijere proveo na klupi beogradske Crvene zvezde. Kao igrač 1987. osvojio je titulu prvaka SFR Jugoslavije sa Vardarom. U eventualnom formiranju regionalne lige vidi spas za klupski fudbal na prostoru zapadnog Balkana.

"Za takvu sam stvar, a da li je to moguće veliko je pitanje. Nadam se da ćemo kroz nekoliko godina imati zajedničku ligu. Regionalna liga bila bi daleko jača nego sadašnje nacionalne. Utakmice bi bile praznici fudbala, što danas nije slučaj u Makedoniji, ali ni drugim zemljama naše regije. Rezultati klubova u UEFA takmičenjima, sa izuzetkom zagrebačkog Dinama, pokazatelj su da nam je regionalna liga potrebna. Istina, politika je veliki protivnik međudržavnog takmičenja, ali nadam se da i ovdje dolaze bolja vremena", mišljenja je Janevski.

Na stadionima u Makedoniji u minuloj sezoni bilo je mnogo problema, šovinizma, nacionalizma i huliganizma.

"Treba osuditi ispade na stadionima i učiniti sve da se ne ponavljaju. Nije uredu zviždati makedonskoj himni prije finala nacionalnog Kupa. To su nedopustive stvari bilo gdje u svijetu i zato podržavam službena lica koja su tada odlučila prekinuti utakmicu, jer poslije zvižduka dešavanja na stadionu bila su poligon netrpeljivosti. Rez se jednom mora napraviti. Svi ljudi moraju shvatiti da je u zajedništvu spas, a da podjele nikome neće donijeti dobro“, poručio je Janevski, koji je kao igrač igrao za reprezentacije SFR Jugoslavije i Makedonije.

Janevski je 1995. i 1996. godine kratko nastupao za Istanbul BB. Ističe kako je klupski fudbal u Turskoj u ekspanziji, ali da stranci stvaraju problem zbog kojih reprezentacija ne bilježili rezultate kakve bi trebala.

"Turska liga je sve jača. Klubovi su dobri. No, u velikim timovima poput Fenera, Galate i Besiktasa nastupa veliki broj internacionalaca. Oni uzimaju mjesta talentovanim turskim igračima. Dakle, krajnje je vrijeme da Turci smanje broj stranaca u svojim ekipama", rekao je Janevski i dodao da turska reprezentacija zaslužuje biti u vrhu svjetskog fudbala.