Potop "građana" na Anfieldu
0

VIDEO / Carroll postigao dva gola, Džeko nastavio post

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U 32. kolu engleske Premier lige, na Anfieldu su snage odmjerili Liverpool i Manchester City. U ovoj je utakmici Edin Džeko zaigrao od prve minute. Ovo je bila prilika da naš, ali i engleski reprezentativac Andy Carroll, postignu prvijence u Premier ligi i to u direktnom okršaju. Uspješniji je bio Carroll, koji je postigao dva pogotka u pobjedi Liverpoola nad Cityjem rezultatom 3:0. Strijelac drugog gola po redu za domaće je bio Dirk Kuyt.

Utakmica na Anfieldu je počela dosta otvoreno. U prvim minutama susreta je bilo nekoliko poluprilika kako na jednoj tako i na drugoj strani. Za Liverpool su pokušali Dirk Kuyt i Luis Suarez, dok su "građani" zaprijetili preko Dedryka Boyate. Nakon što se u posljednjih nekoliko sedmica dovodila u pitanje isplativost kupovine sadašnjeg Liverpoolovog napdača Andyja Carrolla koji od dolaska na Anfield nije postigao ligaški gol, ovaj engleski reprezentativac je napokon opravdao utrošeni novac. Vodeći gol za domaće je postigao u 13. minuti. U tim trenutcima se povrijedio i Cityjev Carlos Tevez, kojeg je u ranoj fazi utakmice zamijenio Mario Balotelli.


szólj hozzá: Liverpool 1-0 Manchester City

Ulaskom mladog talijanskog napadača, City je pritisnuo odbranu Liverpoola. Balotellijev udarac glavom je završio pored gola. Još je jednom Balotelli pokušao nekoliko minuta kasnije, ali bez uspjeha. Bh. raprezentativac Edin Džeko, koji je utakmicu počeo od prve minute, prvu je priliku imao u 29. minuti, no, šutirao je neprecizno, a nekoliko minuta kasnije je golman domaćih zaustavio njegov udarac.

Drugi gol za Liverpool je djelo Kuyta iz 34. minute, a samo minut nakon toga se po drugi put u ovoj utakmici na listu strijelaca upisao Carroll. Odgovoriti je pokušao Joleon Lescott, ali promjene rezultata nije bilo. Liverpool je na odmor otišao sa ubjedljivom prednošću od tri gola.


szólj hozzá: Liverpool 2-0 Manchester City

Domaći su i u drugom poluvremenu imali terensku inicijativu. Četvrti gol za Liverpool su tražili Kuyt, Carroll i Jay Spearing.

Pokušaji gostiju svodili su se na individualne akcije Balotellija i Silve, koje su završavale udarcima visoko iznad gola, bez realne opasnosti po gol Liverpoola.

"Građani" su u drugom poluvremenu izgledali potpuno nemoćno, bez ikakvih ozbiljnih prilika da ugroze Reinu. S druge strane, Liverpool nije izgledao pretjerano zainteresovan da ozbiljne ugrozi gol gostiju, mada se čini da bi im to uz malo inicijative pošlo za nogom.

Tako je Liverpool u tri dodira došao u dobru priliku za četvrti pogodak, ali je Kuyt bio neprecizan u 79. minuti.

Yaya Toure je odlično pucao sa 30-ak metara, ali je Reina izboksovao loptu.

Iako je ušao kao zamjena, Balotelli je napustio igru u 84. minuti. Umjesto njega je u igru ušao Nigel de Jong.

Carroll je dobru priliku propustio u 89. minuti susreta, kada je nakon centaršuta Luisa Suareza glavom šutirao tik iznad gola gostujućeg golmana. Carroll je utakmicu napustio u 92. minuti, prilikom čega je dobio gromoglasan aplauz čitavog Anfielda.


szólj hozzá: Liverpool 3-0 Manchester City