Liga kup
0

Carlos Tevez srušio bivši klub

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U polufinalu engleskog Liga kupa sastali su se domaći Manchester City i Manchester United, a u prvoj utakmici je slavio City s 2-1. Bio je to i jedan dio "osvete" Argentinca Carlosa Teveza.

Tokom ljeta je Tevez napustio Old Trafford razočaran jer u Unitedu nisu željeli otkupiti njegov ugovor od agencije MSI. Zadovoljštinu nije dobio u prvoj utakmici ta dva kluba u prvenstvu, jer je United u sudačkoj nadoknadi pobijedio 4-3. Na toj utakmici je postao još više gnjevan na bivši klub jer su se, kaže, nekadašnji suigrači i trener loše ponijeli prema njemu. No, ovom je prilikom zabio dva pogotka za prednost Cityja nakon provg ogleda 2-1.

Utakmica je bolje počela za goste, pa je tako Ryan Giggs iz neposredne blizine, u 17. minuti, pogodio mrežu, nakon što je prije toga udarac Rooneyja kratko odbio domaći golman Shay Given.

No, bolju igru Cityja u nastavku prvog dijela je okrunio Tevez pogotkom iz jedanaesterca u 42. minuti. Svemu je prethodio prekršaj Rafaela na Craigu Bellamyju, nakon čega je uslijedilo i dvominutno naguravanje igrača na terenu.

Pobjedonosni pogodak je Tevez postigao iz blizine, a nakon asistencije Kompanyja u 65. minuti. Proslava tog pogotka bio je znak koliko mu je United prisjeo u karijeri. Odbio je čestitke svih suigrača, te je sam zastao pokazujući rukama na ušima kako želi osluhnuti najveću buku i huk navijača zbog pogotka. Istovremeno je rukom, a u smjeru klupe Uniteda, pokazivao "brbljanje".

Do kraja utakmice su mogli pasti pogoci na obje strane. Dobar udarac Bellamyja je obranio Van der Sar, a na drugoj strani je dva puta priliku imao Wayne Rooney.

Uzvratna utakmica se igra na Old Traffordu 27. januara.

Podsjetimo da se u drugom polufinalu sastaju Blackburn i Aston Villa. Sastav iz Birminghama je slavio u prvoj utakmici kao gost 1-0, a 20. januara će se, pak, odigrati uzvratni ogled te dvije momčadi.

Engleski Liga kup, polufinale (prva utakmica):

Manchester City - Manchester United 2-1 (Tevez 42-11m, 65 / Giggs 17)