Dobre i loše strane posla
0

Capello: Teško je biti selektor Engleske

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Fabio Capello, talijanski stručnjak koji vodi englesku nogometnu reprezentaciju, objasnio je novinarima šta posao engleskog selektora čini bitno drukčijim u odnosu na ostale trenerske ili izborničke poslove u nogometu.

"Ovaj posao je sasvim različit u odnosu na dužnost trenera u klubu, kada imate priliku voditi treninge svaki dan i razgovarati s igračima svaki dan. Ja mogu selektirati igrače, ali nemam priliku napraviti sve što bih htio", kaže Capello, kojeg 10. augusta na Wembleyju očekuje prijateljska utakmica s Nizozemskom.

"Uzmimo za primjer tu utakmicu. Od igrača koje sam pozvao, imam priliku vidjeti ih samo sedmoricu ili osmoricu u predsezonskim nastupima. Oni koji igraju u nedjelju će stići umorni. Imat ćemo jako malo priliku analizirati Nizozemce, njihove utakmice, dobre i loše strane, kao i našu zadnju prijateljsku utakmicu koju smo igrali sa Švicarskom, kako bismo ustanovili što se tada događalo, gdje smo griješili i što smo dobro napravili", požalio se iskusni Talijan.

I on je jedan od onih koji se zalaže za zimsku stanku u engleskom prvenstvu.

"Sve zemlje u Evropi imaju zimsku stanku, a u Engleskoj se igra tako puno. Još Englezi imaju i jedno takmičenje više od ostalih. Kada reprezentativci dođu na najvažnije takimčenje, trebali bi biti u top formi, a ne umorni", kazao je Capello.

Ipak, u komparaciji engleskih i ostalih nogometaša, pronašao je i nešto pozitivno.

"Englezi čak i kada gube, trče i bore se maksimalno do kraja. S ostalima to nije slučaj. S tog aspekta je lakše biti selektor Engleske nego drugih selekcija".

Nakon završetka Europskog prvenstva, Capello će svoje mjesto prepustiti nekom drugom stručnjaku.

"Puno je dobrih trenera. Engleski nogometni savez će imati zadatak odabrati nekoga od njih", naglasio je.

Na upit žali li zbog ičega od dolaskka na englesku klupu, Capello je apostrofirao samo jedan detalj.

"Pogodak Franka Lamparda koji nam nije priznat na Svjetskom prvenstvu protiv Njemačke. Taj je gol možda mogao promijeniti sudbinu naših nastupa i rezultata u Južnoafričkoj Republici. Male stvari donose razlike. Da smo se od 0-2 vratili do 2-2 u prvom poluvremenu, bila bi to sasvim drukčija utakmica i za nas i za Njemačku", zaključio je Talijan.