Nogomet
0

Cantona: Francuska nema nogometnu kulturu i strast

Totalsport
Eric Cantona (Foto: AFP)
Eric Cantona (Foto: AFP)
Legendarni francuski nogometaš Eric Cantona još je jednom osudio nogometne prilike u svojoj zemlji i kvalitetu nacionalne lige.

Više je puta Cantona ponavljao kako mu je francuska liga nezanimljivo takmičenje, a ništa se nije promijenilo ni nakon naglog bogaćenja PSG-a i Monaca koji su u Le Championnat privukli nekolicinu zvijezda.

"U Rio de Janeiru postoji šest jakih klubova, ista je stvar i s Londonom. U drugim velikim gradovima poput Rima, Barcelone, Milana, Madrida, Buenos Airesa, Manchestera, Istanbula postoje barem dva snažna kluba. Ali, u Francuskoj nikad nismo uspjeli imati dva ozbiljna kluba u Parizu. I nije samo Pariz jedinstven po tome. Francuska je jedina zemlja u kojoj u prvoj ligi ne postoje dva kluba iz istog grada", istaknuo je Cantona u razgovoru za L'Equipe.

"Moramo se suočiti s činjenicama: Francuska nema nogometnu kulturu i strast za nogometom. Takva je danas situacija. Možda se jednom promijeni".

Cantona smatra da bi snižavanje cijena ulaznica pomoglo u popularizaciji nogometa među siromašnijim slojevima stanovništva.

"Budući da klubovi zarađuju milione na televizijskim pravima, možda bi ih trebalo prisiliti da stave razumne cijene ulaznica za one zbog kojih nogomet i jest toliko popularan. Nogomet je često bio jedini način za niže klase da se izraze. Ne smijemo dozvoliti da nogomet za njih bude izgubljen", zaključila je legenda Manchester Uniteda.