Nogomet
9

CAF: Aubameyang najbolji igrač Afrike; Yaya Toure: Ovo je sramota

Klix.ba
Pierre-Emerick Aubameyang i Yaya Toure (Foto: EPA)
Pierre-Emerick Aubameyang i Yaya Toure (Foto: EPA)
Napadač Borussije Dortmund i reprezentativac Gabona Pierre-Emerick Aubameyang izabran je za najboljeg igrača Afrike u 2015. godini po izboru CAF-a (Krovna kuća afričkog fudbala) čime je prekinuo četverogodišnju dominaciju veznjaka Manchester Cityja i Obale Slonovače Yaye Tourea koji je razočaran odlukom CAF-a.

Aubameyang je nakon glasanja selektora i tehničkih direktora svih afričkih selekcija dobio 143 glasa i tako postao prvi Gabonac koji se okitio titulom najboljeg igrača Afrike. Yaya Toure je na drugom mjestu imao 136 glasova, dok je na trećem mjestu ofanzivac Swanseaja i Gane Andre Ayew sa osvojenih 112 glasova.

Međutim, Yaya Toure, koji je nagradu osvajao četiri godine uzastopno (od 2011. do 2014. godine), izrazio je razočarenje zbog odluke da Aubameyang pobijedi u izboru.

"Ja sam vrlo, vrlo razočaran. Tužno je vidjeti da Afrika reaguje na ovakav način, da ne smatra afričke uspjehe važnim. Mislim da je ovo sramota za Afriku, jer ponašati se na taj način je nepristojno. Ali, šta možemo učiniti? Ne pokazujemo da je Afrika važna u našim očima. Važnije nam je šta se dešava izvan našeg kontinenta. To je patetično. Čak ni FIFA, čija je cijela historija vezana za korupciju, ne bi uradila ovo. Kada se vratim u Evropu, pričat ću o ovome ako me budu pitali, jer uvijek govorim istinu", kazao je razočarani Toure.

Ono što je Tourea najviše uvrijedilo jeste činjenica da on nije nagrađen uprkos tome što je bio kapiten Obale Slonovače u pohodu na titulu u Afričkom kupu nacija. To je bila prva titula Afričkog kupa nacija za ovu zemlju od 1992. godine, a u finalu odigranom početkom 2015. godine slavili su protiv Gane nakon penala.

Aubameyng u 2015. godini nije osvojio nijedan trofej, a na Afričkom kupu nacija sa Gabonom je ispao u grupnoj fazi. Njemu je sjajno odigrana polusezona u Borussiji Dortmund najviše pomogla u ovom izboru, pošto je na 17 utakmica Bundeslige postigao 18 golova i prvi je strijelac njemačkog prvenstva.