Nogomet
8

Čačić: Iz ovoga ćemo izaći jači; Antolić: Samo policija može otkriti te luzere

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dan nakon remija Hrvatske i Češke (2:2) u 2. kolu Eura u Francuskoj i nereda koji su obilježili me, Hrvatski nogometni savez je sazvao konfrenciju za medije, piše Index.hr. Javnosti su se obratili selektor Ante Čačić, a nakon njega komesar za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza Miroslav Marković i potpredsjednik komisije za sigurnost Krešimir Antolić.

Čačić je kazao da reprezentaciju Hrvatske neće zaustaviti "oni koji su joj pokušali srušiti snove", a govorio je i o povredama u timu.

"Hrvatsku reprezentaciju i ove igrače neće zaustaviti ovi koji su pokušali srušiti hrvatske snove. Iz ovoga izlazimo još jači. Hrvatska reprezentacija je simbol patriotizma. Nadam se da će ta minorna skupina biti prepoznata i privedena pravdi. Kontuzije kod Brozovića, Vide i Ćorluke. Ništa ozbiljno. Igrači su radili u teretani s fizioretapeutom. Modrić i Mandžukić su išli na magnetnu rezonancu, ne radi se o ozbiljnoj povredi. Vidjet ćemo kako će teći njihov oporavak".

"Strani novinar je pitao Čačića je li jučerašnji izgred bio protest navijača protiv HNS-a. Tomislav Pacak je zabranio Čačiću da odgovori na to pitanje", piše Index.hr.

"Trebao sam mijenjati Mandžukića"

Čačić se nada da će Hrvatska biti još bolja protiv Španije i poručio je da je njegov cilj da tim bude bez kompleksa. Kao pozitivan primjer naveo je one hrvatske navijače koji su se družili sa navijačima Turske i Češke.

"Rodio se inat među nama. Drago mi je što su igrači svojim igrama senzibilizirali javnost. Presretan sam kako su se naši navijači ponašali s turskim i češkim navijačima u Parizu. Ovakvi padobranci s pirotehnikom u zemlji koja je naglašena visokorizična ne bi se trebali događati", rekao je Čačić, te dodao: "Sam sebi spočitavam neke stvari. Rekao sam naknadno da smo trebali nekoga umjesto Mandžukića da podigne ritam, jer je Mandžo osjetio umor".

"Znali smo šta će se desiti"

Potom su se obatili Krešimić Antolić i Miroslav Marković.

"Mi smo prije polaska u Francusku imali informacije šta bi se moglo dogoditi i sa svime smo upoznali policiju i UEFA-u. Obavijestili smo francusku policiju i sve relevantne službe koje se bave navijačkim neredima. Dan uoči utakmice održan je sigurnosni sastanak na kojem smo apsolutno detaljno upoznali sve snage sigurnosti s onim što se sprema. Znali smo detaljno šta će se dogoditi. Svi su upoznati o svemu. Prije početka utakmice podijelili smo informacije da je veliki dio navijača ušao na tribinu na kojoj su se nalazili hrvatski navijači.

Mi smo na poluvremenu dobili informaciju, iz pouzdanog izvora, te smo upoznali sve relevantne osobe da će se tačno u 85. minuti dogoditi prekid utakmice na način da će se pokušati utrčati na teren te da će se bacati pirotehnika. Francuska je policija u 83. minuti ušla ispod tribine", objasnio je Marković, te dodao: "Imamo informacije da se raspolaže s imenima huliganima i da hrvatska policija radi na tome da se detektira tko je napravio nerede".

"Policija treba otkriti ko finansira te momke, ko im plaća spavanje..."

Marković je poručio da HNS raspolaže sa inforamcijama i za utakmicu protiv Španije, te da će obavijestiti sigurnosne službe. Zatim se obratio Krešimir Antolić.

"Mi nemamo alate, mi smo odavno napustili policiju i ne možemo to riješiti. To može srediti samo pravosuđe i policija. Mi ne upravljamo francuskom policijom. Ne možemo mi uhapsiti huligane koji su krenuli iz Splita. Hrvatska se policija treba baviti 365 dana u godini s ekstremnim navijačima. Imaju kapacitete i iskustvo. U kriminalističkoj policiji ima odjel koji se treba baviti isključivo huliganima. Policija se ponovno bavi posljedicom, a ne uzrokom. Imamo i mi svoje analitičare.

Populacija koja je napravila cirkus ima između 18-25 godina. Šta hoću reći? Možda će u Bordeauxu ili nekon drugom St. Etienneu biti neki drugi luzeri. Treba otkriti tko to finansira, da vidimo kako dođe ovdje, spava i jede i napravi cirkus na utakmici. To policija treba napraviti. Treba se sustavno baviti huliganima i kako se financiraju. Postoje ljudi koji su kategorizirani u C kateogiju huligana. Policija je trebala obaviti razgovore s njima, gdje će biti za vrijeme Eura. Francuska je policija uvažila što smo im rekli i zaustavili su puno veći cirkus. Nije nam jasno zašto nisu intervenirali na tribini", kazao je Antolić.