Nogomet
7

Caballero junak: Manchester City pobijedio Liverpool nakon penala i osvojio Capital One Cup

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Manchester City je osvajač Capital One kupa. Građani su nakon penala savladali Liverpool, a regularni dio meča i produžeci završeni su rezultatom 1:1.

Manchester City je na putu do finala izbacio Sunderland (4:1), Crystal Palace (5:1), Hull City (4:1) i Everton s ukupnih 4:3 nakon dvomeča u polufinalu.

Liverpool se mnogo više mučio. U prvoj rundi tek nakon penala izbacio je četvrtoligaša Carlisle, a onda je s minimalnih 1:0 izbacio Bournemouth. Potom je u četvrtfinalu demolirao Southampton u gostima (6:1) i naposlijetku nakon penala u polufinalu nokautiran je Stoke City.

Svako finale je velik ulog, a ovo finale imalo je dodatnu težinu za trenere oba kluba Manuela Pellegrinija i Jurgena Kloppa. Naime, Pellegrini na kraju sezone napušta klupu Mancehster Cityja i ovo mu je bila prva od tri moguće titule (Liga prvaka, Capital One Cup i Premiership) koje može osvojiti u ovoj sezoni, dok je Kloppu ovo bilo prvo finale na klupi Redsa.

Prva velika prilika stigla je u 24. minuti kada je Silva poslao pas za Aguera koji se oslobađa Lucasa i Sakhoa, ali njegov udarac brani Mignolet i lopta se odbija od stativu. Naredna šansa pripala je Redsima kada je Coutinho u 32. minuti uputio rezantan centaršut koji je u gol Cityja mogao skrenuti Kolo Toure, ali je ostao za nekoliko centimetara kratak.

Prvo poluvrijeme nije donijelo mnogo uzbuđenja pred golovima iako smo navikli na mnogo golova u susretima ova dva tima. U posljednjih osam okršaja prije ovog meča čak 32 gola su postignuta u sudarima Građana i Redsa, a u svakom meču su oba tima postizali makar po jedan gol. Interesantno, Liverpool nije uputio nijedan udarac u okvir gola Cityja u prvom poluvremenu što je prvi put za Redse nakon 87 utakmica, tačnije od novembra 2014. goidine

I samo četiri minute igre u drugom poluvremenu bilo je dovoljno da nas Fernandinho svojim golom podsjeti da sudari ova dva tima ne prolaze bez golova. Istina, golu je kumovala loša reakcija golmana Mignoleta.

Veliku šansu za izjednačenje Redsi su imali u 56. minuti kada je Milner loše šutirao iz kaznenog prostora. A onda je najveću šansu na utakmici, šansu koja je mogla riješiti meč, imao Sterling kada je sa svega pet metara promašio gol Liverpoola nakon ubačaja Silve. Isti igrač imao je šansu i u 80. minuti kada je ponovo bio neprecizan, ali ovaj put je šutirao sa ivice šesnaesterca.

Kako se bližio kraj Redsi su krenuli ofanzivnije i uspjeli su doći do pogotka nakon gola Coutinha u 83. minuti. Potom je Mignolet spasio svoj tim i iskupio se za lošu reakciju kod gola Fernandinha. Aguero je bio u prilici u 86. minuti kada je belgijski golman odlično reagovao. City je u finišu meča imao još jednu izvrsnu šansu preko Yaye Tourea, ali Liverpool je imao sreće.

Uslijedili su produžeci u kojima smo do 105. minute čekali na uzbuđenja pred golom. Tri udarca u kratkom vremenskom periodu uputio je City, ali je ponovo Mignolet spasio svoj tim. I Redsi su imali svoje momente u produžecima. Origi je namučio Caballera u 109. minuti, a onda je belgijski reprezentativac zamalo zakasnio na ubačaj Milnera dvije minute kasnije.

Potom je Milner napravio katastrofalnu grešku u 112. minuti kada je glavom dodavao loptu Mignoletu, a ona je ustvari stigla do Aguera koji je, vjerovatno zbog umora, loše reagovao i prebacio gol Redsa. Do kraja nije bilo prilika ni golova i uslijedili su penali.

Za Liverpool je pogodio samo Emre Can, dok su promašili Lucas Leiva, Coutinho i Lallana. Njihove udarce zaustavio je Caballero.

Za Manchester City su pogađali Navas, Aguero i Yaya Toure, dok je promašio Fernandinho čiji je udarac odbranio Mignolet.