Turska Superliga
0

Bursaspor senzacionalno do prve šampionske titule

Totalsport
Prije posljednjeg 34. kola u turskoj nogometnoj Superligi sve je bilo spremno za slavlje Fenerbahçea. No, očekivani scenarij se nije dogodio. Senzacionalni prvak je postao Bursaspor.

Po prvi put u povijesti je ta ekipa prvak Turske, a dosadašnji uspjesi su bili tek osvojeni domaći Kup 1986. godine, te igranje finala istog takmičenja 1971., 1974. i 1992. godine.

Osim što su odličnim igrama zaslužili ovaj uspjeh, Bursaspor veliku zahvalnicu mora poslati na adresu Trabzonspora. Naime, ta je ekipa u zadnjem kolu odigrala 1-1 kod Fenerbahçea i time omogućila Bursasporu da prestigne rivala u završnici. Bursaspor je to i učinio, te je kao domaćin pobijedio Beşiktaş 2-1. Na kraju je tako Burspaspor skupio bod više (75-74) od sastava kojeg vodi Christoph Daum.

Treba reći da Trabzonsporu ova utakmica nije imala nikakav značaj, ali su odigrali maksimalno borbeno i pošteno, te time utjecali na razvoj događaja na vrhu tabele.

Fenerbahçe je vodio pogotkom Španca Daniela Güize od 14. minute, ali je samo devet minuta kasnije izjednačio Yilmaz. Na žalost po domaćina rezultat se nije mijenjao do kraja.

Bursaspor je na poluvremenu protiv Beşiktaşa već vodio 2-0 (strijelci su bili Batalla i Toraman), a zaprijetio je tek u 88. minuti smanjenjem Inceman. Nakon pobjede i saznanja šta se zbilo u Istanbulu, krenulo je veliko slavlje igrača i navijača Bursaspora.

Bursaspor je time osigurao nastup u Ligi prvaka, Fenerbahçe će igrati kvalifikacije tog takmičenja, dok u Evropsku ligu idu treći Galatasaray i četvrti Beşiktaş.

Turska Superliga, 34. kolo:

Fenerbahçe - Trabzonspor 1-1 Bursaspor - Beşiktaş 2-1 Genclerbirligi - Galatasaray 2-1 Manisaspor - Kasimpasa 0-0 Tabela: 1. Bursaspor 75, 2. Fenerbahçe 74, 3. Galatasaray 64, 4. Beşiktaş 64, 5. Trabzonspor 57...