Nogomet
2

Bundesliga: Važne pobjede za Wolfsburg, Bayer, Freiburg, Hannover i Stuttgart

Klix.ba
(Foto: EPA)
Pitanje prvaka Njemačke davno je riješeno. Preostala je borba za plasman u evropska takmičenja, te posebno zanimljiva borba za opstanak.

Nakon ispadanja iz Lige prvaka od Barcelone, Bayern je poražen ma gostovanju u Freiburgu rezultatom 2:1. U 13. minuti susreta Alonso je u mat poziciju gurnuo Swensteigera koji lptu posprema u mrežu za vodstvo gostiju. Admir Mehmedi preciznim prizemnim udarcem u 33. minuti postiže pogodak za 1:1. U domaćem timu sa kapitenskom trakom oko ruke od prve minute zaigrao je Mensur Mujdža koji je zamijenjen šest minuta prije kraja. Veliku pobjedu domaćinu koja bi u konačnici mogla značiti i opstanak u društvu najboljih postigao je Petersen.

Veoma važan trijumf u borbi za opstanak ostvario je Stuttgart na domaćem terenu nad direktnim konkurentom HSV-om rezultatom 2:1. U 12. minuti Van Der Vaart je ubacio pred gol domaćina, a Gojko Kačar udarcem loptu poslao u gol Stuttgarta. Petnaest minuta kasnije Christian Gentner koristi upotrebljiv centaršut sa dsne strane i poravnava rezultat. U 36. minuti nakon kornera sa lijeve strane Harnik postiže pogodak za vodstvo Stuttgarta. Vedad Ibišević nije konkurisao ni za današnju utakmicu u timu Stuttgarta.

Važne bodove u borbi za direktan plasman u Ligu prvaka ostvario je Wolfsburg nad Borussijom Dortmund također rezultatom 2:1. Caligiuri je Wolfsburgu donio vodstvo u prvoj minuti utakmice, a samo deset minuta kasnije stvari je na početak vratio Aubameyang. U 48. minuti Wolfsburg je došao u novo vodstvo, ovog puta pogotkom Nalda nakon kornera sa desne strane.

Vrijedne bodove u borbi za opstanak osvojio je Hannover na gostovanju kod Augsburga rezultom 2:1. Vodstvo Hanoveru u 24. minuti donio je ponajbolji igrač ovog kluba Lars Stindl. Radost je trajala pet minuta s obzirom da je u 29. na 1:1 izjednačio Hitz iz jedanaesterca. U 55. minuti novo vodstvo gostima donio je svojim drugim golom Lars Stindl.

Bayer Leverkusen nije imao problema sa Hoffenheimom pobijedivši rezultatom 2:0. Apotekari su poveli u posljednjoj minuti prvog poluvremena sjajnim udarcem Calhanoglua iz slobodnog udraca. U 60. minuti sjajnu akciju Apotekara u vodstvo do 2:0 pretvara Kiessling. Sejad Salihović je u timu Hoffenheima igrao od 62. minute, dok je Ermin Bičakčić meč odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Lakše od očekvanog tri gostujuća boda upisao je i tim Borussije M'gladbach pobijedivši Werder Bremen rezultatom 2:0. Nakon prvog poluvremena u kojemu su mreže mirovale, M'gladbach je početkom nastavka poveo golom Raffaela nakon lijepe akcije po lijevoj strani. Konačnih 0:2 svojim drugim Raffael u samom finišu meča . Izet Hajrović je u timu Werdera igrao od 71. minute.

Paderborn je kolo prije kraja na pragu ispadanja iz društva najboljih. Danas je klub Marija Vrančića poražen od Schalkea na gostujućem terenu rezultatom 1:0. Jedini pogodak u samom finišu meča postigao je Klaas Jan Huntelaar. Sead Kolašinac je u timu Schalkea odigrao svih 90 minuta, dok je Vrančić izašao četiri minute prije kraja.

Rezultati:

Augsburg – Hannover 1:2 Bremen – M'gladbach 0:2 Freiburg – Bayern 2:1 Hertha – Frankfurt 0:0 Leverkusen – Hoffenheim 2:0 Mainz – Koln 2:0 Schalke – Paderborn 1:0

Stuttgart – HSV 2:1 Wolfsburg – Dortmund 2:1

Tabela:

  1. Bayern 76
  2. Wolfsburg 68
  3. Monchengladbach 66
  4. Leverkusen 61
  5. Schalke 48
  6. Augsburg 46
  1. Dortmund 43
  2. Bremen 43
  3. Hoffenheim 41
  4. Mainz 40
  5. Frankfurt 40
  6. Köln 39
  7. Hertha 35
  8. Freiburg 34
  9. Hannover 34
  10. Stuttgart 33
  11. Hamburger SV 32
  12. Paderborn 31