Nogomet
1

Bundesliga: "Petarda" Borussije Dortmund, slavlja Bayerna i Bayera

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U sklopu 7. kola njemačke nogometne Bundeslige Borussia Dortmund, Bayern München i Bayer Leverkusen nastavili su sa sjajnim igrama i domaćim pobjedama.

Aktuelni viceprvak Europe Borussia Dortmund je bio najuvjerljiviji slavivši protiv Freiburga na svom Signal Iduna Parku s visokih 5-0! Gosti su se dobro držali do 35. minute kada je obranu probio Marco Reus. Udarac izvan šesnaesterca blokiran je na petrcu Freiburga, a potom je iz drugog plana naišao Reus i mirno poslao loptu pod gredu. Svi su očekivali odlazak na odmor kada je Fallou Diagne skrivio jedanaesterac i zaradio crveni karton u redovima Freiburga. Siguran realizator za miran odlazak na predah bio je Reus.

U nastavku je dva pogotka na svoj konto upisao Poljak Robert Lewandowski, budući član minhenskog Bayerna. Najprije je u 58. minuti sjajno u kaznenom prostoru gostiju primio jedno dugo dodavanje, riješio se dvojice odbrambenih igrača, te potom prebacio istrčalog Baumanna. Svoj drugi pogodak na susretu potigao je u 70. minuti, nakon asistencije Jonasa Hofmanna. Konačan rezultat postavio je Jakub Blaszczykowski devet minuta kasnije.

Bayern je teškom mukom na svojoj Allianz Areni slomio Wolfsburg. Jedini pogodak na susretu Bavarci su vidjeli u 63. minuti kada je s lijeve strane kaznenog prostora prema drugoj stativi ubacio Franck Ribery, s uklizavanjem je zakasnio Mario Mandžukić, ali je precizan nakon njega bio Thomas Müller.

Bayer Leverkusen i dalje drži korak s velikanima iz Dortmunda i Münchena, te nakon sedam kola zaostaje tek jedan bod. "Apotekari" su ove subote slavili protiv Hannovera, četvrte ekipe prvenstvene tabele uoči sedmog kola, rezultatom 2-0. Simon Rolfes i Sidney Sam bili su strijeci pogodaka u 23., odnosno 37. minuti utakmice.

Bundesliga, 7. kolo:

Borussia (D) – Freiburg 5-0 (Reus 35, 45+1, Lewandowski 58, 70, Blaszczykowski 79) Bayern – Wolfsburg 1-0 (Müller 63)

Bayer Leverkusen – Hannover 2-0 (Rolfes 23, Sam 37) Hoffenheim – Schalke 3-3 (Modeste 16, Firmano 48-11m, Abraham 61 / Boateng 3, Matip 13, Höger 40) Hertha – Mainz 3-1 (Allagui 48, 73, Ben-Hatira 74 / Müller 7)