Nogomet
10

Bundesliga: Paderborn i Freiburg ispali, HSV izborio baraž za opstanak

Klix.ba
Dortmund - Bremen (Foto: EPA)
Pitanje prvaka, kao i njemačkih prestavnika u grupnoj fazi, odnosno pretkolu Lige prvaka riješeno je i prije današnjeg posljednjeg kola.

Zbog toga je zanimljiva bila borba za mjesto koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu na koje su do danas pretendovali Borussia Dortmund i Augsburg, iako Dortmund do kraja mjesto u Evropskoj ligi može izboriti ukoliko osvoji DBF kup, dok je posebno zanimljivo bilo u borbi za opstanak.

Stuttgart je kao gost porazio Paderborn, Hannover je kod kuće bolji bio od Freiburga, dok je domaću pobjedu ostvario i HSV nad Schalkeom. Na kraju su se od društva najboljih oprostili Freiburg i Paderborn, dok će HSV igrati baraž za opstanak protiv trećeplasiranog iz Druge Bundeslige.

U četvrtoj minuti Paderborn je protiv Stuttgarta poveo golom Vučinovića nakon dodavanja Lakića. Deset minuta prije kraja prvog poluvremena zanijemio je stadion u Paderbornu, a pogodak za izjednačenje postigao je Didavi. Dvadeset minuta prije kraja Ginczek postiže pogodak za vodstvo i trijumf gostiju. Mario Vrančić i danas je odigrao svih 90 minuta. Vedad Ibišević ni danas nije konkurisao za tim Stuttgarta.

U ranoj fazi utakmice u vodstvo je došao i Hannover protiv Freiburga u još jednom derbiju začelja. Domaći je tim poveo golom Kiyotakea. U finišu meča za 2:0 autogol postigao je Krmas. Poraz gostiju u finišu meča ublažio je Petersen. Svih 90 minuta sa kapitenskom trakom oko ruke u timu Freiburga odigrao je Mensur Mujdža.

HSV tokom prvog poluvremena nije uspijevao pronaći put do mreže Schalkea, ali je za veliko slavlje početkom drugog poluvremena pogodio Ivica Olić. Nekoliko minuta kasnije u gužvi pred golom gostiju nakon prekida najbolje se snalazi Rajković koji postiže drugi pogodak za HSV. Svih 90 minuta u poraženom timu odigrao je Sead Kolašinac.

Hoffenheimu je bilo potrebno svega osam minuta da povede protiv Herthe golom Modestea. Dvadeset minuta prije kraja izjenačio je Beerens, da bi trijumf domaćinu u finišu meča donio Firmino. Ermin Bičakčić i Sejad Salihović nisu ulazili u igru u pobjedničkom timu.

U razmaku od svega dvije minute Dortmund je postigao dva rana pogotka za vodstvo od 2:0 protiv Werdera iz Bremena. Do kraja prvog poluvremena gosti su uspjeli smanjiti na 2:1 preko Oztunalija. U finišu prvog dijela treći pogodak za Milionere postigao je Mkhitaryjan. Konačnih 3:2 u finišu meča postavio je Gabre - Sellasie. Izet Hajrović nije ulazio u igru u poraženom timu.

Šampion Bayern na današnjoj utakmici protiv Mainza predstavio je dresove za narednu sezonu. Prvi meč u novoj garnituri bio je sretan za Bavarce koji su trijumfovali rezultatom 2:0. Sredinom prvog poluvremena pogodak za 1:0 postigao je Robert Lewandowski iz jedanaesterca. Početkom nastavka drugi pogodak za Bavarce postigao je Bastian Schweinsteiger.

Direktan plasman u Ligu prvaka ostvarili su Bayern, Wolfsburg i M'gladbach. Bayer Leverkusen izborio je kvalifikacije za Ligu prvaka, dok je direktan plasman u Evropsku ligu izborio Augsburg. Schalke će kroz kvalifikacije tražiti nastup u Evropskoj ligi.

HSV će u doigravanju za opstanak igrati protiv trećeplasiranog tima iz Druge lige, dok su društvo najboljih napustili Freiburg i Paderborn.

Rezultati:

Bayern – Mainz 2:0

Dortmund – Bremen 3:2 Frankfurt – Leverkusen 2:1 HSV – Schalke 2:0 Hannover – Freiburg 2:1 Hoffenheim – Hertha 2:1 Koln – Wolfsburg 2:2 M'gladbach – Augsburg 1:3 Paderborn - Stuttgart 1:2

Tabela:

  1. Bayern 79
  2. Wolfsburg 69
  3. Monchengladbach 66
  4. Leverkusen 61
  5. Augsburg 49
  6. Schalke 48
  7. Dortmund 46
  8. Hoffenheim 44
  9. Frankfurt 43
  10. Bremen 43
  11. Mainz 40
  12. Köln 40
  13. Hannover 37
  14. Stuttgart 36
  15. Hertha 35
  16. HSV 35
  17. Freiburg 34
  18. Paderborn 31