Nogomet
9

Bundesliga: Dortmund bolji od Mainza, Wolfsburg savladao Augsburg

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 1. kolu njemačke Bundeslige Borussia Dortmund je na domaćem terenu rezultatom 2:1 savladala Mainz.

Trener Dortumnda Thomas Tuchel na teren je poslao sljedeće igarače: Bürki, Bartra, Dembélé, Aubameyang, Rode (Guerreiro 86'), Schürrle, Kagawa, Sokratis, Castro (Weigl 59'), Schmelzer, Passlack (Piszczek 77'), dok se Martin Schmidt odlučio za ove igrače: Lossl; Donati, Brosinski, Bell, Gbamin; Balogun, Frei; Serdar (Oztunali 71'), Clemens (Muto 81'), Malli (De Blasis 86'); Onisiwo.

Oba gola za Milionere postigao je Aubameyang. Prvi gol stigao je na asistenciju Schurrlea u 17. minuti meča, a drugi u 89. minuti iz penala koji je izborio Schurrle. Konačnih 2:1 postavio je rezervista Muto u drugoj minuti sudijske nadoknade.

Dortmund nikada nije izgubio od Mainza nakon vodstva od 1:0. U 13 okršaja u kojima je vodio sa 1:0 protiv Mainza upisao je devet pobjeda i četiri remija.

Wolfsburg je rezultatom 2:0 slavio u gostima protiv Augsburga, a strijelci su bili Didavi u 35. minuti i Rodriguez u 89. minuti.

Minimalnu pobjedu upisao je Frankfurt na domaćem terenu protiv Schalkea (1:0). Jedini gol postigao je Meier u 13. minuti. Meier je mogao udvostručiti vodstvo u 68. minuti, ali je propustio realizirati penal. U 79. minuti Frankfurt je ostao sa igračem manje nakon što je crveni karton dobio Hector. Do kraja meča rezutat se nije mijenjao. Lijevi bek reprezentacije Bosne i Hercegovine Sead Kolašinac igrao je do 62. minute za Schalke kada ga je zamijenio Baba Rahman,

Prvi remi u novoj sezoni Bundeslige vidjeli su u okršaju Hamburga i Ingolstadta (1:1). Wood je doveo HSV u vodstvo u 30. minuti, a konačnih 1:1 postavio je Hinterseer u 79. minuti.

Bh. štoper Emir Spahić nije bio na spisku za utakmicu zbog temperature. Na spisku ga je zamijenio Lewis Holtby.

Koln je na domaćem terenu rezultatom 2:0 pobijedio Darmstadt. Risse se upisao u strijelce u 11. minuti, a konačnih 2:0 postavio je Modeste u 61. minuti. Bh. reprezentativac Mario Vrančić odigrao je svih 90 minuta za goste.

Tabela: