Priča o kultnoj pobjedi
0

VIDEO / Bugari ilegalno prešli granicu i 'nokautirali' Francusku 1993.

Totalsport
Kostadinov slavi gol protiv Francuske
Kostadinov slavi gol protiv Francuske
Pobjeda bugarske nogometne reprezentacije 1993. godine protiv Francuske u Parizu 2-1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo jedna je od najvećih i najvažnijih u historiji bugarskog nogometa.

Francuzi su u uoči zadnje dvije utakmice u svojoj kvalifikacijskoj grupi izgledali kao sigurni putnik na Svjetsko prvenstvo. No, prvo su izgubili od Izraela u Parizu s 3-2, a onda u šokantnoj utakmici i protiv Bugarske s 2-1. Protiv Izraela su do 83. minute vodili s 2-1, a onda su primili dva gola, drugi u 90. minuti.

Još veće traume je ''Tricolorima'' donio susret s Bugarskom. Poveli su golom Cantone u 31. minuti, a onda ih je potopio Emil Kostadinov s dva pogotka. Ovaj drugi pao je u zadnjim sekundama utakmice i do njega nikako nije smjelo doći, naravno, iz francuskog ugla gledanja.

Ostalo je još 20 sekundi do kraja utakmice. Tada nije bilo sudijske nadoknade i svi su samo čekali posljednji zvižduk sudije. Francuzi su imali skraćeni korner s desne strane. David Ginola, umjesto da čuva loptu i ukrade vrijeme do kraja, iz samo njenu znanih razloga se odlučio na centaršut u kazneni prostor Bugara. No, bio je prejak.

Bugari su krenuli u zadnji napad, lopta je stigla do Ljuboslava Peneva, koji je dugim pasom pronašao Kostadinova, a ovaj je pobjegao francuskoj odbrani s desne strane i zakucao loptu pod prečku za neopisivo slavlje Bugara i golemi šok Francuza, koji su ispali, iako im je trebao samo jedan bod.

Bugarska, predviđena legendarnim Hristom Stoičkovim, nakon toga je stigla sve do polufinala Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine. Izgubila je od Italije s 2-1, a nakon toga i od Švedske 4-0 utakmicu za 3. mjesto. Svega toga ne bi bilo da Penev i Kostadinov, asistent i strijelac za pobjedu nad Francuzima u kvalifikacijama, tada nisu ilegalno prešli granicu! Naime, nisu imali potrebne vize za ulazak u Francusku. Priču je ponudio Zlatko Yankov, vezni igrač Bugarske iz tih vremena, koji je od 1990. do 1999. godine upisao 80 nastupa za bugarsku reprezentaciju.

"Danas ta priča više zvuči kao neka legenda, ali je istinita. Kostadinov i Penev su imali problema s vizom. Trebala im je pomoć od našeg golmana Borislava Mihajlova i bivšeg veznog igrača bugarske reprezentacije Georgija Georgieva, koji je tada igrao za francuski klub Mulhouse, kako bi nam se pridružili u Parizu. Kostadinov i Penev su se iskrali preko granice između Francuske i Njemačke u automobilu kojeg je vozio Georgiev, kao dvojica igrača Mulhousea! Namjerno su izabrali granični prijelaz na kojem je bilo slabo osiguranje.

Tadašnji selektor Francuske Gerard Houllier okrivio je Ginolu za veliki kiks svoje selekcije. Yankov se složio s time. "Svi smo na igralištu samo čekali zadnji sudijski zvižduk. Čak i naš stručni štab na klupi je bio uvjeren da je gotovo i kako se više ništa ne može napraviti u toj utakmici. Ginola nije mogao napraviti bolju stvar za nas od onoga što jest. Trebao je ukrasti još malo vremena i bio bi kraj. No, vjerovatno je pomislio da Francuzi mogu dobiti utakmicu. Po završetku su Francuzi izgledali kao bolesni ljudi. Nisu mogli vjerovati šta im se dogodilo. Sjećam se lica Jean-Pierrea Papina. Bio je toliko blijed, izgledao je kao da je jako bolestan", veli Yankov, koji danas obnaša dužnost bugarskog prvoligaša Černomorec Burgasa.

I kad smo već kod današnjih funkcija, Ljuboslav Penev je nedavno izabran za selektora bugarske reprezentacije, a Borislav Mihajlov je predsjednik Bugarskog nogometnog saveza.