UEFA-in prijedlog
0

Budućim predsjednicima FIFA-e mandati najduže na 12 godina

Totalsport
Budući predsjednici Međunarodne nogometne federacije trebali bi služiti početni mandat od 8 godina, a nakon toga maksimalno još jedan od četiri, predlaže Evropska nogometna federacija (UEFA)…

Isto tako, 53 članice krovne europske nogometne organizacije pozivaju na dobni limit od 72 godine za sve izabrane dužnosnike FIFA-e, uključujući i članove Izvršnog odbora.

Trenutno je na snazi neograničen broj četverogodišnjih mandata na dužnosti predsjednika FIFA-e. Aktualni predsjednik, 76-godišnji Švicarac Sepp Blatter, služi svoj četvrti mandat. Najavio je kako mu je to posljednji.

Članovi FIFA-e će o predloženim promjenama raspravljati i glasati na svom kongresu u Mauricijusu u svibnju. Evropa ima 53 glasa. UEFA-in glavni sekretar Gianni Infantino najavio je da će na kongresu glasovati kao blok. Objasnio je kako UEFA svoj prijedlog temelji na pravilniku Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je donio sličan model od inicijalnih 8 godina s još moguće četiri dodatne za svog predsjednika.

UEFA-in prijedlog razlikuje se od onog koji je sastavila FIFA-ina radna grupa, s limitom od dva četverogodišnja mandata za buduće predsjednike.