Nogomet
0

Bučan: Pobjeda treba i nama i Sarajevu, nema svrhe igrati na bod

Piše: D. B.
Sead Bučan (Foto: fkželjezničar.ba)
Sead Bučan (Foto: fkželjezničar.ba)
Sead Bučan je iskusni bh. nogometaš koji je tokom karijere nosio dresove vječitih rivala, Sarajeva i Željezničara. Trenutno nastupa za Plave, a u srijedu će zaigrati na Koševu u 102. sarajevskom derbiju.

"Znamo šta nas čeka, ali mi smo profesionalci i pripremamo se za utakmicu kao što to i inače radimo. Osim toga, ne vjerujem da će derbi nešto odlučiti kada je riječ o nastavku prvenstva. Istina je da i jedni i drugi žele pobjedu, a mi bismo možda bili zadovoljni i sa bodom. Neke posebne euforije nema, a nemamo puno vremena ni razmišljati o derbiju s obzirom na gust raspored. To je svakako dobro, kako se igrači ne bi bespotrebno opterećavali", rekao je Bučan za portal Klix.ba.

U svojoj je karijeri odigrao nekoliko derbija i u bordo i plavom dresu, a svaki od njih je za njega bio jedinstven.

"Odigrao sam dosta utakmica i za jedne i za druge. Svaki derbi je bio različit, neki su bili bolji, neki lošiji. Pojavljivala su se i nova lica, igrači koji su prvi put okusili slast te velike utakmice. Tako će biti i u srijedu, kada će pojedini nogometaši prvi put zaigrati u derbiju", kazao je Bučan.

Očekuje neizvjesnu utakmicu, a nada se golovima i dobroj nogometnoj predstavi.

"Smatram da će biti neizvjesno jer je uvijek tako u utakmicama vječitih rivala. Među nama nema nepoznanica, niti može biti nekih taktičkih iznenađenja. Očekujem jednu sasvim normalnu, fer i korektnu utakmicu, kako na terenu, tako i na tribinama. Velike euforije nema, kao što rekoh, ali se nadam da će biti poneki gol i da će se o dobroj igri i atmosferi dugo pričati. Moramo pokazati u derbiju da se u BiH igra kvalitetan nogomet", izjavio je nogometaš Željezničara.

Zadovoljan je što dva rivala dočekuju derbi nakon pobjeda i dobrih igara. Vjeruje da su Sarajevo i Željezničar izjednačeni kada je riječ o snazi tima.

"Ne sjećam se kad su timovi bili ovako izjednačeni. I jedni i drugi igraju dobro, a problem je realizacija. Odigramo dobro, ali ne iskoristimo šanse i onda utakmica ode u pogrešnom smjeru. Protiv Sarajeva i Željezničara se svi brane, pa je bunker teško probiti. To se dogodilo nekoliko puta i nama i njima. Nadam se da će na Koševu ipak biti golova. Pobjeda treba i jednima i drugima, nema svrhe igrati defanzivno i tražiti bod", smatra Bučan.

On je ranije imao problema s pojedinim navijačima FK Sarajevo, ali te incidente ne veže za grupu, nego za pojedinca. Dodao je da je davao sve od sebe u kojem god je klubu igrao.

"Svako ima pravo da radi šta hoće. Ne smatram da to radi cijela grupa, nego da je riječ o pojedincima. To nema veze ni sa Sarajevom ni sa navijanjem. Psovke i uvrede su stvar odgoja pojedinaca. Ne obazirem se na to. Dok sam igrao za Sarajevo, davao sam sve od sebe, a tako radim i sada kada igram za Željezničar. Tako ću postupiti i na derbiju, kao profesionalac", jasan je bio Bučan.

Rezultat nije želio prognozirati.

"Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, jer je to derbi. Bit će neizvjesno, a nadam se nogometnoj predstavi za pamćenje", završio je Bučan.