Nogomet
20

Brojke iz snova: Enriqueovih 100 utakmica na klupi Barce

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pobjedom Barcelone nad Levanteom (2:0) u 23. kolu Primere Luis Enrique je skupio 100 utakmica na klupi aktuelnog prvaka Evrope i Španije.

Brojke koje je ostavio u "stotki" su fantastične. Čak 80 pobjeda, 11 remija i samo devet poraza uz gol razliku 282:72 zabilježio je španski stručnjak. Dakle, u prosjeku Barcelona pod vodstvom Enriquea postiže 2,82 gola po meču, a prima 0,72.

Posebnu pažnju privlači podatak da je Enrique u tom periodu osvojio pet trofeja (Primeru, Kup kralja, Ligu prvaka, evropski Super kup i Svjetsko klupsko prvenstvo) što znači da u prosjeku nakon svakih 20 mečeva osvoji jedan trofej.

U poređenju sa Pepom Guardiolom, Enrique je mnogo uspješniji pošto je Guardiola nakon 100 utakmica imao 71 pobjedu, 19 remija i 10 poraza, te gol-razliku 242:76. Ono u čemu je Guardiola bio uspješniji su trofeji. Pep je osvojio šest trofeja. Pored svih koje je osvojio Enrique, Guardiola je osvojio i španski Super kup.

Zajednički rekord obojice je da su u prvih 100 utakmica u jednom momentu imali niz od 28 utakmica bez poraza što je klupski rekord. Guardiola je na tome stao, a Enrique je pobjedom nad Levanteom upisao 28. utakmicu bez poraza i vjerovatno će popraviti rekord. Šansu za to ima u srijedu kada Barcelona igra na Mestalli protiv Valencije u uzvratu polufinala Kupa kralja. Prvi meč pripao je Blaugrani koja je slavila rezultatom 7:0.