Nogomet
1

Britanski Talksport: Ključni dvoboji večerašnjeg sraza u Dublinu

Klix.ba
Duel Richarda Keogha i Edina Džeke (Foto: EPA)
Duel Richarda Keogha i Edina Džeke (Foto: EPA)
Novinar Talksporta, najveće sportske radiostanice na svijetu, Robert Cottingham u svojoj analizi pred večerašnji meč piše o dvobojima na terenu koji bi mogli presudni.

Prvi meč u Zenici završen je rezultatom 1:1, a večeras u 20:45 sati počinje uzvrat na Aviva stadionu u Dublinu. Cottingham smatra da su sljedeća tri dvoboja na terenu ključni faktori večerašnjeg meča.

Richard Keogh vs Edin Džeko

Keogh (29) igra za Derby County koji se takmiči u Championshipu, drugom rangu engleskog fudbala. U Zenici je, prema riječima Cottinghama, bio jedan od najboljih pojedinaca susreta i, predvodeći čvrstu odbranu Irske, odigrao je najveću ulogu u tome da se zaustavi Edin Džeko.

Cottingham navodi da je dobru partiju pružio i drugi štoper Irske Ciaran Clark, ali da će njega najvjerovatnije zamijeniti povratnik u tim, kapiten John O'Shea koji obično igra u paru sa Keoghom.

Ipak, bez obzira što su ga većim dijelom utakmice dobro čuvali, Džeko je postigao pogodak, a njegov rekord za reprezentaciju od 45 golova u 75 utakmica dovoljno govori koliko je bitno da ga Irci i večeras zaustave.

Glen Whelan v Miralem Pjanić

Nakon sjajne predstave u Zenici gdje je limitaro igru Miralema Pjanića, pred Whelanom je ponovo isti zadatak, navodi novinar Talksporta. Svjesni da im odgovara i remi bez golova, Irci bi i večeras veću pažnju mogli posvetiti defanzivi gdje će ponovo doći do izražaja zaustavljanje kreativnog Pjanića koji sve bolje poznaje igru Edina Džeke pošto igraju skupa i u Romi.

Jonathan Walters v Emir Spahić

Napadač Stoke Cityja vraća se nakon suspenzije i vjerovatno će predvoditi napad Irske u ovako važnom meču. Waltersov karatker pred ovu utakmicu pohvalio je i selektor Irske Marin O'Neill.

Cottingham navodi kako je povratak Spahića u reprezentaciju nakon poraza od Kipra u 1. kolu kvalifikacija znatno pomogao našem timu da se vrati u utrku za Francusku, te da će borba ovog dvojca biti također jedna od ključnih u ovom meču.