Nogomet
287

Britanci se pitaju: Zašto Džeko nije nominiran za Zlatnu loptu?

Klix.ba
Edin Džeko nije krio emocije nakon kvalifikacije za Mundijal (Foto: Klix.ba)
Edin Džeko nije krio emocije nakon kvalifikacije za Mundijal (Foto: Klix.ba)
Početkom sedmice FIFA je objavila imena 23 nogometaša koji su kandidirani za titulu najboljeg na svijetu. Britanski mediji se pitaju zbog čega se na toj listi nije našao i Edin Džeko, bh. reprezentativac i napadač Manchester Cityja.

Možda sa Manchester Cityjem nije imao uspjeha u proteklom periodu, ali bi se Džeko trebao naći na listi nominiranih za Zlatnu loptu zbog činjenice da je Bosnu i Hercegovinu odveo na Svjetsko prvenstvo.

Njegova dva gola Grčkoj bila su presudna u kvalifikacijama. Nema dvojbe da je na reprezentativnom nivou bio jedan od najboljih igrača svijeta u 2013. godini, piše navedeni portal.

Džeko je evropske kvalifikacije završio kao drugi strijelac sa 10 golova u isto toliko utakmica. Jedan više (iz penala) postigao je Holanđanin Robin van Persie.

Osim našeg reprezentativca, autor navedenog portala vjeruje da su se na listi trebali naći i Arsenalovi igrači Laurent Koscielny i Per Mertesacker, Daniel Sturridge iz Liverpoola te Brazilac Paulinho.

Spisak kandidiranih za Zlatnu loptu: Gareth Bale, Edinson Cavani, Radamel Falcao, Eden Hazard, Xavi Hernandez, Zlatan Ibrahimović, Andres Iniesta, Philipp Lahm, Robert Lewandowski, Lionel Messi, Thomas Muller, Neymar Jr., Manuel Neuer, Messut Özil, Andrea Pirlo, Franck Ribery, Arjen Robben, Cristiano Ronaldo, Bastian Schweinsteiger, Luis Suarez, Thiago Silva, Yaya Toure i Robin van Persie.