Nogomet
20

"Brazilska groznica" zahvatila BiH: Navijači spremili rekvizite, jedva čekaju 15. juni

Piše: D. Brkić
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nogometna groznica uveliko trese planetu, a početka Svjetskog prvenstva u Brazilu s velikim nestrpljenjem čekaju i Bosanci i Hercegovci koji će prvi put u svojoj historiji imati za koga navijati na Mundijalu.

Širom naše zemlje osjeti se nogometna euforija, zastave BiH, ali i zemlje domaćina SP-a, se vijore na svakom koraku, a spremni su i navijački rekviziti - kape, šalovi, dresovi, pištaljke, vuvuzele...

Čeka se samo 12. juni kada će prvenstvo i početi, a posebno 15. juni kada će tačno u ponoć na slavnoj Maracani snage odmjeriti naši Zmajevi i Gaučosi.

Euforija u Tuzli

Uporedom sa početkom nove turističke sezone, "grad soli“ zahvatila je i "brazilska groznica“.

Omiljena mjesta za izlaske u Tuzli okićena su žuto-plavim bojama, a posteri reprezentativaca i reprezentacije BiH mogu se vidjeti na svakom koraku.

"Na ovakve utakmice čekam od 1996. godine i prvih kvalifikacija naše reprezentacije. Tada sam bio klinac, a sada sam oženjen čovjek i imam djecu. Smatram kako još nismo svjesni uspjeha, a šta će tek biti ako prođemo grupu, u šta sam uvjeren“, kazao nam je Tuzlak Sedin Musić.

Do 15. juna i mnogi drugi caffe-barovi i ljetne bašte poprimit će žuto-plave obrise, a u mnogim od njih bit će organizovano praćenje utakmica sa Argentinom, Nigerijom i Iranom, a poslije, kako mnogi priželjkuju, i utakmice osmine finala, četvrtine finala...

I van uže gradske zone tuzlanski caffe barovi su u istim bojama. Vlasnici čine dodatne napore da kupe odgovarajuće televizore ili video projektore kako bi se Mundijal pratio na najoptimalniji mogući način. Ukoliko naša reprezentacija bude koračala stazama uspjeha u Tuzli se priprema velika fešta, a kolone automobila će se slijevati ka Skveru. Samo da počne spektakl.

Zastave BiH i Brazila u Sarajevu

I u glavnom gradu naše zemlje, vlada prava "brazilomanija". Sarajevo je okićeno zastavama zemalja učesnica SP-a, a brojni ugostiteljski objekti spremaju specijalne programe tokom SP-a. Na svakom koraku se prodaju dresovi naših reprezentativaca, kape, šalovi i sve što ima obilježje nacionalne selekcije, kao i Mundijala.

"S nestrpljenjem očekujem početak prvenstva i utakmicu s Argentinom. Pomno sam pratio dvije pripremne utakmice i mogu vam reći da se možemo nadati i pobjedi nad Gaučosima, jer selektor Safet Sušić ima dobru taktiku i odlično je postavio ekipu", kaže nam Amir Močević.

Ugostiteljima u Mostaru produžiti radno vrijeme

I Mostar je u žuto-plavoj boji, a to se najviše primjeti u staroj jezgri grada gdje ima i najviše turista. Gradonačelnik tog grada Ljubo Bešlić obratio se čelnim ljudima Hercegovačko-neretvanskog kantona s molbom da Skupština HNK-a donese odluku kojom bi se dozvolio produženi rad ugostiteljskim objektima u tom kantonu i to za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Bešlić se s molbom obratio predsjedniku Vlade HNK-a Denisu Lasiću, ministru rada i socijalne skrbi HNK-a Mladenu Boškoviću, ministru unutarnjih poslova Slađanu Bevandi i predsjedniku Skupštine HNK-a Šerifu Špagi.