Nogomet
0

Brazil se kandidovao na nogometno SP 2014. godine

FENA
Brazilski nogometni savez (CBF) službeno je u utorak u sjedištu FIFA-e iznio planove da bude domaćin svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine. Brazilsko nogometno izaslanstvo predvodio je predsjednik CBF-a Ricardo Teixeira, a službeni brazilski ambasador za kandidaturu za SP je poznati književnik Paulo Coelho.

Brazil je zadnji put domaćin svjetskog nogometnog prvenstva bio 1950. godine i jedina je zemlja koja se kandidirala za domaćinstvo 2014. godine nakon odluke FIFA-e da se domaćinstva svjetskog prvenstva rotiraju po kontinentima. Kolumbija je nakratko bila zainteresirana, no u aprilu je povukla kandidaturu.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter stalno je isticao da Brazil mora ispuniti sve logističke i finansijske zahtjeve za ugošćavanje prvenstva ili će se mogućnost da bude domaćin svjetskog prvenstva otvoriti i zemljama izvan Južne Amerike.

Blatter je kazao da će FIFA početi s pregledanjem aspekata brazilske kandidature do kraja augusta prije nego konačnu odluku objavi 30. oktobra.

Iako ima nevjerojatan pedigre što se tiče nogometnog umijeća i strasti za taj sport, Brazil bi mogao imati problema zbog infrastrukture u zemlji te starosti većine nogometnih stadiona.