Nogomet
0

Brazil i Španija glavni favoriti Svjetskog prvenstva

Klix.ba
Navijač Brazila ljubi repliku pehara Svjetskog kupa (Foto: AFP)
Navijač Brazila ljubi repliku pehara Svjetskog kupa (Foto: AFP)
Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu počinje večeras utakmicom domaćeg Brazila i Hrvatske u Sao Paulu, koja je na rasporedu u 22 sata po našem vremenu.

Otvarajućoj utakmici SP-a prethodit će svečanost kojom će biti odana počast prirodi, ljudima i nogometu. Na turniru će učestvovati 32 reprezentacije, a finale je zakazano za 13. jula u Riju.

"Kucnuo je čas. Idemo zajedno, ovo je naš Svjetski kup", rekao je u srijedu brazilski selektor Luis Felipe Scolari.

Prošle godine više od milion ljudi izašlo je na ulice velikih brazilskih gradova da protestuju protiv onoga što oni vide kao pretjeranu potrošnju na Svjetski kup. Brazilska vlada želi po svaku cijenu spriječiti da se ponovi nasilje koje se moglo vidjeti na tim protestima, a brazilska predsjednica Dilma Rousseff je rekla da neće dopustiti nasilne demonstracije pokvare SP, piše BBC.

Hiljade dodatnih policajaca i vojnika će biti raspoređeni na ulicama i oko stadiona kako bi se osiguralo da utakmice proteknu prema planu.

Kada je riječ o sportskom dijelu, domaći Brazil važi za glavnog favorita turnira i nastojat će šesti put u svojoj historiji podići ovaj trofej. Naravno, ne smije se zaboraviti ni Španija koja će pokušati osvojiti četvrti veliki turnir u nizu, nakon osvajanja Eura prije dvije godine.

Što se tiče večerašnje utakmice, važno je istaći da Brazil nikada u svojoj historiji na SP-u nije izgubio prvu utakmicu, te i u susret sa Hrvatskom ulaze kao favoriti. Također, očekuje se da će stadion u Sao Paulu biti popunjen do posljednjeg mjesta, te da će većina od 65.000 navijača davati krila domaćim nogometašima.

Iz FIFA-e su objavili zvaničan podatak prema kojem su za ovo SP prodali skoro tri miliona ulaznica. U narednih mjesec dana imat ćemo priliku uživati u izvedbama najboljih nogometaša svijeta, te pogledati 64 kvalitetne i dobre utakmice.