Nogomet
182

Brazil i Njemačka u reprizi finala Svjetskog prvenstva iz 2002. godine

Piše: J. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Stadion Mineirao u Belo Horizonteu bit će poprište polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u kojem se večeras u 22:00 sata sastaju domaćin Brazil i Njemačka.

U dosadašnjim međusobnim susretima, njih 21, Brazilci su bili uspješniji sa 12 pobjeda dok Nijemci imaju osam pobjeda manje. Pet utakmica završeno je neriješenim rezultatom.

Za Brazilce ovo će biti prvo polufinale nakon 2002. godine i Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu gdje su u finalu savladali upravo Njemačku sa 2:0 golovima Ronalda u drugom poluvremenu. Nakon toga gubili su u četvrtfinalima od Francuske i Holandije.

Njemačka je jedina zemlja koja je uspjela osigurati polufinale u posljednja četiri SP, ali su u finale otišli samo 2002. godine.

Ovo će biti tek drugi put da se ove dvije selekcije susreću na Svjetskom prvenstvu. Jedini put je već pomenuto finale prije 12 godina.

Od tada, susreli su se tri puta u različitim takmičenjima. Ubilježili su po jednu pobjedu i remi.

Posljednji put su se susreli u augustu 2011. godine. Zahvaljujući golovima Bastiana Schweinsteigera, Andrea Schurrlea i Marija Gotzea, Nijemci su pobijedili sa 3:2. Golove za Brazil postigli su Neymar i Robinho.

Brazilci će večeras biti bez svoje najveće zvijezde Neymara koji je zadobio frakturu pršljena nakon starta Kolumbijca Juana Zunige.

Upravo je napadač Barcelone bio uključen u 50 posto golova Brazila. Od deset golova, postigao je četiri i asistirao za jedan.

Osim Neymara, Scolari neće moći računati ni na Thiaga Silvu. U posljednjih deset susreta u kojima je igrao stoper PSG-a, Brazilci nisu poraženi.

Umjesto njega najvjerovatnije će nastupiti Dante koji do sada nije igrao na Mundijalu.

Brazilci se ne mogu pohvaliti dobrim učinkom protiv evropskih selekcija. U posljednja četiri susreta protiv reprezentacija iz UEFA zone na svjetskim prvenstvima su slavili samo jednom i to u grupnoj fazi protiv Hrvatske.

Nakon finala 2002. godine, Nijemci na Mundijalima nisu gubili od južnoameričkih predstavnika. Odigrali su osam susreta, upisali šest pobjeda i dva remija.