Ubjedljiva pobjeda
0

Brazil dobio Argentinu i izborio SP

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Brazila pobijedili su u dvoboju 15. kola južnoameričkih kvalifikacija Argentinu u Rosariju 3-1, nanijevši joj prvi domaći poraz u kvalifikacijama u 16 godina.

Time je momčad Carlosa Dunge osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, dok se Maradonin sastav našao u vrlo neugodnoj situaciji. Uoči teškog gostovanja u Paragvaju, “gauči” i dalje drže klimavo četvrto mjesto, posljednje koje izravno vodi na SP, s dva boda prednosti pred Kolumbijcima i Ekvadorcima, te četirima ispred Urugvaja i Venezuele.

Na ruku je Maradoni došao poraz Ekvadora baš kod Kolumbije. Da su slavili gosti, Argentina bi bila peta. Do kraja kvalifikacija još su tri kola. Argentinci imaju teška gostovanja kod Paragvaja i kod Urugvaja, dok kod kuće dočekuju Peru.

Nimalo hrabru i ofenzivnu Maradoninu postavu (vezni red Maxi Rodriguez, Veron, Mascherano, Datolo; napad Messi, Tevez) Brazilci su pustili da nesmetano razvija igru držeći loptu u posjedu. Pritom domaći nogometaši nisu imali ideje. Usamljen je bio Messi, koji je samostalno pokušavao probijati obranu Brazilaca serijom driblinga vraćajući se duboko po loptu prema središtu igrališta.

Obranu Argentinaca, koju su predvodili neiskusni stoperi Veleza iz Sarsfielda Otamendi i Dominguez, Brazilci su slomili iz prekida. U 24. minuti zabio je stoper Luisao nakon ubacivanja Elana iz slobodnog udarca, dok je na 2-0 povisio Luis Fabiano šest minuta kasnije nakon slobodnjaka Elana i udarca Felipea Mela. Golman Andujar je obranio udarac Juveova veznjaka, no Fabiano je u mrežu pospremio odbijanac.

Jesus Datolo (25), ljevonogi veznjak Napolija, smanjio je na 2-1 u 65. minuti krasnim udarcem s gotovo 30-ak metara. Pogodio je lijeve rašlje gola Julija Cesara.

Sve nade Maradoni i njegovim igračima uništio je Kaka proigravši dvije minute potom maestralnom dubinskom loptom Luisa Fabiana, koji je majstorski realizirao izlazak pred Andujara i zabio svoj drugi pogodak na utakmici.

Napadaču Seville to je sedmi gol u posljednjih šest utakmica za Brazil (pet ih je zabio na Kupu konfederacija), te ukupno deveti u kvalifikacijama. Na četvrtoj je utakmici istih zabio dva gola u paketu. Ukupno je za Brazil skupio 33 nastupa i zabio 25 golova.

Argentinci su tako izgubili na domaćem travnjaku u kvalifikacijama prvi put nakon 16 godina. Posljednji je poraz bio također itekako bolan: Kolumbijci su 1993. godine protutnjali Buenos Airesom slavivši 5-0 pobjedu golovima Faustina Asprille (2), Freddyja Rincona (2) i Adolfa “El Treńa” Valencije. Tada su se Argentinci, na SP u Sjedinjenim Državama, plasirali u dodatnim kvalifikacijama (Australija). Možda će morati razigravati, kao petoplasirani u skupini, i ovaj put.

Paragvajci su se na drugom mjestu izjednačili s Čileancima nakon što su u Asuncionu pobijedili Boliviju 1-0. Čile je na svom terenu u Santiagu uspio tek remizirati s Venezuelcima (2-2). Kolumbija je u Medellinu s 2-0 pobijedila Ekvador, a Peruanci su u Limi pobijedili nakon šest uzastopnih poraza u kvalifikacijama. Dobili su Urugvajce 1-0.

Južnoameričke kvalifikacije za SP, 15. kolo:

Peru – Urugvaj 1-0 (Rengifo 86)

Kolumbija – Ekvador 2-0 (Martinez 82, Gutierrez 90+4)

Paragvaj – Bolivija 1-0 (Cabanas 45-11m)

Argentina – Brazil 1-3 (Datolo 65 / Luisao 24, Luis Fabiano 30, 67)

Čile – Venezuela 2-2 (Vidal 11, Millar 53 / Maldonado 34, Rey 45)

Redoslijed: 1. Brazil 30, 2. Čile 27, 3. paragvaj 27, 4. Argentina 22, 5. Kolumbija 20, 6. Ekvador 20, 7. Urugvaj 18, 8. Venezuela 18, 9. Bolivija 12, 10. Peru 10