Kvalifikacije za LP
0

Braga nakon penala bolja od Udinesea

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši portugalske Brage posljednji su koji su u utorak izborili nastup u grupi najprestižnijeg klupskog takmičenja Evrope - Lige prvaka.

Braga je sasvim zasluženo, ali tek nakon boljeg izvođenja jedanaesterca, slavila u Udinama i izborila nastup u Ligi prvaka. Regularni dio utakmice, kao i dva produžetka, završena su rezultatom 1-1, baš kao i prije sedam dana u Portugalu, pa su pobjednika morali dati udarci s bijele tačke.

Gosti su pogodili svih pet kaznenih udaraca, dok je jedini za tim Udinesea promašio Maicosuel kao treći izvođač po redu.

Recimo i da su domaćini poveli preko Pabla Armera u 25. minuti prvog dijela, te onda u potpunosti nestali s terena. Braga je u drugih 45 minuta čak 16 puta zapucala prema golu sastava iz Udina, a tek je Ruben Micael pronašao put do mreže u 72. minuti.

Udinese, za usporedbu, nije uputio nijedan udarac u nastavku prema golu golmana Beta. U cijelom susretu Udinese je prijetio tek osam puta, a Braga čak 22. U dvije odigrane utakmice Braga je čak 45 puta pucala prema suparničkom golu, a Udinese tek 14. Portugalci su također dominirali i u posjedu lopte (57-43), te broju kornera (13-6).

Ovakvim raspletom posljednje utakmice današnjeg dana vrijedi naglasiti da će Italija, po prvi puta nakon sezone 1998/1999 imati samo dva predstavnika u Ligi prvaka (Juventus i Milan), te da će Portugal, po tek treći put u historiji, imati tri predstavnika u najjačem klupskom takmičenju Evrope, a ujedno i svijeta (Porto i Benfica).

Liga prvaka, kvalifikacije, uzvrati:

Panathinaikos - Malaga 0-0, ukupno 0-2 Hapoel KS - BATE 1-1 (Lencse 67 / Pavlov 90+4), ukupno 1-3 Anderlecht - AEL Limassol 2-0 (Mbokani 81, Jakovenko 89), ukupno 3-2 Udinese - Braga 1-1 (Armero 25 / Ruben Michael 72), ukupno 2-2, 4-5 (penali)