Primjedbe na novi Statut
0

BP 1946 ne pristaju na izmjene u imenu FK Sarajevo

Sarajevo-x.com
Udruženje "Bordo Prijatelji 1946" smatra u potpunosti neprihvatljivom stavku predloženog Statuta kojom se Upravnom odboru FK Sarajevo daje pravo da donosi odluku o dodavanju imena neke firme - strateškog sponzora imenu kluba.

Kako su istakli u saopštenju za javnost, član 27 predloženog Statuta omogućava da "Upravni odbor donosi odluku o dodavanju imenu Kluba naziva firme strateškog sponzora za sponzorstvo ukoliko je to sponzorstvo veće od jednog miliona eura po takmičarskoj sezoni".

Nikakvo mijenjanje imena, dodavanje, oduzimanje ili privremeno pripajanje naziva sponzora nije prihvatljivo za Udruženje "Bordo Prijatelji 1946", naveli su dodajući da cijene uloženi rad i trud na izradi novih strateških dokumenata FK Sarajevo.

Između ostalih komentara, Udruženje "Bordo Prijatelji 1946" je predložilo da članovi Skupštine trebaju istovremeno biti i redovni članovi FK Sarajevo, a predloženo je i produženje rokova za prikupljanje "upravljačkih uloga", kao i da se primjeni princip "jedan ulog - jedan glas" u recipročnoj vrijednosti uloga. Predloženo je da, neovisno o ulozima, po jednog člana Skupštine FK Sarajevo delegiraju predstavnici Udruženja Navijača Fudbalskog Kluba Sarajevo i bivši igrači FK Sarajevo - legende kluba - čime bi se ispoštovao njihov dosadašnji angažman i rad u i oko Kluba.

Udruženje također smatra da je izvještaj i mišljenje (bivšeg) generalnog direktora FK Sarajevo o poslovanju u 2010. godini apsolutno neodrživo, a posebno ističu njegovo "neutemeljeno prozivanje navijača u kontekstu nesretnih događaja na Koševu krajem prošle sezone na utakmici protiv Širokog Brijega, koje je bivši generalni direktor FK Sarajevo direktno okrivio za gubitak u poslovanju Kluba u 2010. godini u iznosu od 700 hiljada maraka."

Udruženje je Radnoj grupi za sazivanje Skupštine FK Sarajevo dostavilo ove pisane primjedbe, sugestije i pitanja kao materijal za redovnu Skupštinu kluba, zakazanu za 17. juni ove godine u Sarajevu. Radnu grupu čine dr. Adnan Hadžimuratović (predsjednik Skupštine FKS), Miladin Vidaković (zamjenik predsjednika Skupštine FKS), Amir Rizvanović (predsjednik Upravnog odbora FKS), Edin Prljača (generalni direktor FKS od 2011. godine) i Edis Kusturica (član Upravnog odbora FKS – koautor Prijedloga Statuta i Poslovnika o radu Skupštine FKS). Poslovnika o radu Skupštine FKS).