Miralem Pjanić za L'Equipe
0

"Bosnu i Hercegovinu izabrao sam srcem"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mladi veznjak Lyona i nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miralem Pjanić (19), u intervjuu L'Equipeu je objašnjavao zašto je izabrao nastupati za reprezentaciju BiH.
  • Nije bilo lako, no jednostavno sam izabrao da ću pratiti put vlastitog srca. Rođen sam u Bosni, moja je cijela familija tamo. Vrlo sam ponosan što igram za tu zemlju i apsolutno ni za čim ne žalim - izjavio je Pjanić, igrač koji je zarana preselio u Luksemburg, a najznačajniju je nogometnu izobrazbu stekao u Francuskoj.

Mogao je izabrati bilu koju od tri opcije, a priznao je da su mu prišli i iz Francuskog nogometnog saveza (FFF).

  • Razgovarao sam telefonski s jednom vrlo važnom osobom. Diskutovali smo i shvatio sam da interes postoji. Bilo je to tokom prošle godine, taman nakon što sam stigao u Lyon. Imao sam 18 godina. Nisam dotad ništa dokazao i moja perspektiva za nametnuti se u društvu Riberyja i ostalih nije bila naročita.

  • Reći ne Francuskoj bila je velika odluka, no godinu dana nakon toga nimalo ne žalim što sam je donio.

Francusku si, priznao je, ne priželjkuje za suparnika u dva dvoboja dodatnih kvalifikacija.

  • Francuska je najjača među reprezentacijama sudionicama dodatnih kvalifikacija. Nadamo se da ćemo ih izbjeći. Voljeli bismo igrati, naprimjer, protiv Grčke, koja je najlakša reprezentacija za pobijediti.
  • Svejedno, ne bojimo se nikoga i imamo potpuno samopouzdanje u vlastite mogućnosti. Sve je moguće u nogometu. Naš zenički stadion je malen, ali stvara jako puno buke. Nikome neće biti lako zaigrati na Bilinom Polju - zaključio je.