Nogomet
81

Bosna i Hercegovina ovogodišnji domaćin DiaEura

Klix.ba
Foto: DiaEuro
Foto: DiaEuro
Bosna i Hercegovina će od 24. do 31. jula 2016. godine biti domaćin DiaEura, najznačajnijeg događaja za osobe sa dijabetesom u Evropi. DiaEuro je projekt krovne organizacije za dijabetes u Evropi (International Diabetes Federation- IDF Europe ) koji ima za cilj promociju sporta kod osoba sa dijabetesom. Pod sloganom "Sport i dijabetes mogu zajedno", manifestacija će se odvijati u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu.

Na jednom mjestu naći će se pacijenti, dijabetolozi, sportisti-dijabetičari iz Evrope, a uz predstavnike IDF-a, očekujemo i predstavnike ministarstava zdravlja, zavoda i zdravstvenih ustanova BiH, FBiH i RS, saopćeno je iz Saveza dijabetoloških udruženja/udruga u BiH.

Centralni događaj DiaEura je 5. Evropsko prvenstvo u futsalu osoba s dijabetesom, na kojem učestvuje 16 reprezentacija. Utakmice će se igrati u dvorani "Ramiz Salčin" u Sarajevu. Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine osoba s dijabetesom formirana je prošle godine, kada je na 4. Evropskom prvenstvu u Rumuniji, osvojila 4. mjesto.

Prateće manifestacije DiaEura su: 2. kongres osoba sa dijabetesom u BiH, koji će se održati 23. i 24. 07. u Matičnoj biblioteci (Istočno Sarajevo), okrugli sto o pravima pacijenata u BiH i Europi koji će se održati 25.07. u Hotelu "Beograd", Međunarodna konferencija "Problemi dijabetesa u BiH i Europi" koja će se održati 26.07. u Nadbiskupijskom centru "Ivan Pavao II" gdje će članovi Upravnog odbora IDF-a Europe prezentirati najnovije svjetske smjernice u tretmanu dijabetesa.

Za oboljele, za zdravstvene radnike kao i institucije BiH, ovo je jedinstvena prilika da uz pomoć IDF-a Europe unaprijede zdravstvenu zaštitu osoba s dijabetesom.

Za BiH DiaEuro je "diplomski rad", tj. prilika da se uspješnom organizacijom DiaEura pomogne našoj zemlji da postane član svjetske asocijacije za dijabetes. Članstvom u krovnoj asocijaciji za dijabetes, institucije u BIH dobijaju mogućnost lakšeg pristupa međunarodnim fondovima, koji podržavaju projekte za tretman osoba sa dijabetesom.

Himnu potpistuje Muamer Čivić

Himnu prvenstva na engleskom jeziku pod simbolicnim nazivom DiaEuro potpisuje Muamer Čivić iz Srebreničkog benda AFERA. Naš bend je dao svoj skroman doprinos ovako jednom velikom događaju. Bend AFERA će u nedjelju 24. jula 2016. godine svojim nastupom na Dobrinji ispred motela IMZIT uveličati ovaj događaj i podržati naše momke i zaželjeti im osvojeno prvo mjesto na ovom prvenstvu.