Nogomet
217

Bosanska bajka: Od imigranata do šampiona

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Talijanski Sky Sport donosi zanimljivu priču o nogometnoj reprezentaciji BiH naslovljenu "Od imigranata do šampiona, ovo je bosanska bajka", a u kojoj se osvrću na plasman Zmajeva na Svjetsko prvenstvo u Brazil te ratna dešavanja koja su utjecala na djetinjstvo naših reprezentativaca.

Tim Safeta Sušića, piše Sky Sport, sastavljen je od momaka koji su odrasli u inozemstvu jer su početkom 90-ih morali pobjeći od rata. Oni su čudo koje nam dolazi izdaleka.

Rođeni su u Tuzli, Trebinju, Vlasenici...ali su odrasli u Luksemburgu, Vancouveru, Saint Louisu. Za to je kriv rat koji je uništio njihovu zemlju Bosnu i Hercegovinu i pretvorio je u krvavo bojište, zbog čega su mnogi stanovnici morali potražiti bolju budućnost negdje drugdje.

Miralem Pjanić, Asmir Begović, Vedad Ibišević su zajedno s Edinom Džekom stubovi nacionalnog tima BiH koji je upravo osigurao plasman na jedno veliko takmičenje.

Njihovi sunarodnjaci koji su izabrali da brane boje druge zemlje sada mogu žaliti. Njihov uspjeh je itekako zaslužen, a evo ko je tome najviše doprinio.

Begović i Ibišević - Bosanci iz Amerike

Nije im samo pasoš zajednički već djetinjstvo i mladost s koferom u ruci. Begović je bio dijete kada je otišao iz domovine. Isprva je s roditeljima živio u Njemačkoj, a kasnije u Kanadi s kojom je učestvovao na Svjetskom prvenstvu U20. U 16. godini se preselio u Englesku, gdje još uvijek igra.

Sličan put, ali možda još teži, imao je strijelac pobjedničkog pogotka u susretu s Litvanijom - Vedad Ibišević. Sky Sport podsjeća da je popularni Vedo živio u Švicarskoj prije dolaska u Saint Louis (SAD), da bi 2004. godine zaigrao za PSG u kojem je njegov trenutni selektor bio i ostao legenda.

Pjanić i Lulić - imigranti s Bosnom u srcu

Igrač Rome je imao dvije godine kada su njegovi roditelji, Fatima i Fahrudin, odlučili pobjeći iz grada u kojem je bjesnio rat. Miralem je odrastao u Luksemburgu za čiju je mladu reprezentaciju igrao na Evropskom prvenstvu. No, srce je odabralo rodnu zemlju. Lulić je, s druge strane, preživio rat u Jablanici gdje je igrao nogomet pod vodstvom Ahmeda Salihamidžića, oca bivšeg reprezentativca Hasana. Godine 1998. odlazi u Švicarsku s ocem i dvije sestre. Tu počinje igrati nogomet u Churu, a zatim u timu Young Boys, gdje je upoznao svog mentora i sunarodnjaka Vladimira Petkovića.

Bičakčić, Salihović, Misimović - Bosanci iz Njemačke

Oni su, ne samo šampioni, već i pravi igrači koji su dali doprinos bh. timu. Bičakčić je s pet godina stigao u Stuttgart iz Zvornika nakon što je muslimansko stanovništvo protjerano. Igrač Hoffenheima, Salihović, odrastao je u Berlinu, kao i vicekapiten Misimović. Njegova priča je posebna s obzirom da je rođen u Minhenu, a roditelji su mu iz BiH emigrirali još 70-ih godina.

Edin Džeko

nije odrastao izvan granica svoje domovine. I ne samo to, preživio je ratne strahote, a više puta je pričao o svom životu za vrijeme rata. Ipak, Džekina je priča sa sretnim krajem, za razliku od one Harisa Medunjanina koji je s majkom i sestrom pobjegao iz Sarajeva 1992. godine. Njegov otac je ostao u gradu pod opsadom, a Haris ga više nikada nije vidio jer je preminuo dok je njegova porodica bila u Holandiji.