Nogomet
1.1k

Bosanac vlasnik kafića u Santosu pozvao Zmajeve na domaću šljivovicu

Piše: J. H.
Fuad Mlatišuma, Fočak sa adresom u brazilskom gradu Santosu, bio je na dočeku nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u Guaruji.
Fuad Mlatišuma dočekao je Zmajeve u Guaruji
Fuad Mlatišuma dočekao je Zmajeve u Guaruji
Mlatišuma je rodnu Foču napustio 1991. godine početkom sukoba i raspada Jugoslavije. Tada je otišao u posjetu stricu i strini koji su u ovaj priobalni brazilski grad izbjegli još u Drugom svjetskom ratu.

Nije ni mogao zamisliti da će 23 godine kasnije, u Guaruji, dočekati nogometnu reprezentaciju svoje države.

Inače, Mlatišuma je vlasnik kafića na plaži "Fure" koji je veoma popularan kod lokalnog stanovništva.

"Blizu smo reprezentacije Bosne i Hercegovine, nekih četiri kilometara", kaže bivši radnik Šipad Maglića iz Foče.

Fuadov kafić na plaži
Fuadov kafić na plaži

Iako jučer nije uspio razgovarati sa Zmajevima, nada se druženju u ponedjeljak.

"Preko ovdašnje televizije uputio sam im poziv da dođu kod mene u kafić da popijemo pivo, caipirinhu (brazilski nacionalni koktel), a možda i bosansku šljivovicu, naš domaći specijalitet", dodaje naš sagovornik.

Mlatišuma se oženio Brazilkom sa kojom ima sina za kojeg kaže da je Bosanac i Brazilac. Fuadovi roditelji su također živjeli u Santosu gdje su proveli devet godina nakon čega su se vratili u Goražde.

On je veliki navijač Santosa, ali na svjetskom prvenstvu će navijati za Brazil i Bosnu i Hercegovinu.

"Tu u kafiću sam postavio bosanske zastave i sve moje mušterije će navijati za Bosnu", kaže nam Mlatišuma te dodaje da će biti na Marakani u utakmici protiv Argentine u prvom susretu Zmajeva na Svjetskom prvenstvu.

Fuad sa suprugom i sinom
Fuad sa suprugom i sinom

Iako vojska i policija 24 sata čuva bh. delegaciju u Guaruji, Mlatišuma kaže da je sigurnosna situacija na zavidnom nivou.

"Nema nikakvih problema i sigurnost im je 100 posto zagarantovana", kaže Fuad Mlatišuma koji je prije 23 godine otišao u Brazil gdje je jučer dočekao selektora Safeta Sušića i njegove izabranike.