Nogomet
4

Bosanac iz Rija za Klix.ba: U Brazilu dnevnik počinje golovima utakmica

Piše: Edin Isanović
Miljenko Zurovac sa djevojkom Andreom
Miljenko Zurovac sa djevojkom Andreom
Profesor matematike Miljenko Zurovac odrastao je u sarajevskom naselju Grbavica. Nakon rata preselio je u Švedsku u kojoj je proveo nekoliko godina. Potom je putem interneta upoznao Brazilku Andreu sa kojom danas živi u Rio de Janeiru. Trenutno predaje na dva koledža u Brazilu. Prije nekoliko mjeseci dao je intervju za naš portala, a sada nas informiše u situaciju u državi koja je domaćin Mundijala.

U uvodu kaže kako je veliki dio brazilske populacije izrazio nezadovoljstvo zbog preuzimanja odgovornosti za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva.

"To je kulminiralo sredinom prošle godine kada su milioni Brazilaca izašli na ulice u više gradova i javno demonstrirali protiv organizacije ovog takmičenja. Jedan od osnovnih slogana demonstranata bila je fraza - 'Bolje je graditi škole i zdravstvene ustanove, nego stadione'. Tih su se dana pojavili po ulicama i natpisi – 'Nogomet je postao razonoda za bogate'. Da bi se bolje shvatile ove riječi treba se sjetiti da je brazilsko društvo doživjelo istinski procvat početkom XXI vijeka. Ubrzanim razvojem društva i ulaganjem u školsko-obrazovni sistem, ojačala je srednja klasa. Porast dijela populacije koja ima novca rezultirao je porastom cijena luksuzne robe. Ne tako davno, nogometni klubovi u Brazilu su puštali siromašne da uđu na stadion i gledaju utakmicu za jedan ili dva reala. To je otprilike jedna do dvije konvertibilne marke u našim parama. No, danas je cijena najjeftinije ulaznice za neku utakmica brazilske prve lige oko 50 reala ili 40 maraka. Ipak, porast cijena ulaznica definitivno se nije negativo odrazio na ljubav prosječnog Brazilca prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”, tvrdi Zurovac za Klix.ba.

Dodaje kako je fudbal uvijek bio i bit će tema broj jedan u ovoj zemlji.

"Ko je god bio ovdje posvjedočit će da svaki deseti Brazilac hoda po gradu u dresu svog voljenog tima i da večernji dnevnik počinje sa golovima utakmica odigranih tog dana. Tek poslije idu političke informacije. Ono što se promijenilo je stvaranje kolektivne svijesti o tome šta bi trebao biti prioritet u investicionom planu Brazila. Činjenica je da mnogi smatraju da je organizacija Mundijala bacanje para. Drugi problem, koji je izazvao velike polemike u ovome dijelu svijeta u posljednjih nekoliko mjeseci, jeste porast rasizma i neonacizma u Evropi. Nažalost, počeo se sve više manifestovati i na nogometnim stadionima. Brazilski mediji nedavno su objavili informaciju da je Torcida jednog španskog kluba vrijeđala reprezentativac Neymara. Ljudi su se ovdje počeli pitati hoće li Svjetsko prvenstvo privući, ne samo navijače koji žele pogledati utakmicu i navijati za svoj tim, već i one koje će pokušati provocirati protivničke igrače nazivajući ih pogrdnim imenima”, kaže profesor matematike.

Osvrnuo se i na temu mogućeg suđenja naplanetarnog izloga nogometa.

"Vozeći se autobusom na posao i sa posla, više sam puta čuo komentare tipa oko suđenja na utakmicama. Došlo je dotle da Brazilci smatraju kako će sudije donositi odluke u korist velikih timova uključujući i domaćina Mundijala. Naravno, ako za to bude potrebe", potcrtao je naš sagovornik.

Opisao je atmosferu u trenucima kada je počeo Mundijal prije četiri godine u Južnoafričkoj Republici.

"Tada me rano ujutro probudila buka. Kada sam ustao shvatio sam da je komšija izašao na prozor sa navijačkom fanfarom i i trubio. Govorio je – 'Raja danas počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu'. Siguran sam da će se moj dobri komšija opet pojaviti na prozoru u šest sati ujutro i ovaj put. Osvoji li kojim slučajem Brazil prvo mjesto bit će veliko slavlje na Kopakabanu do ranog jutra. Ako rezultat bude ispod očekivanja, definitivno Brazilci neće plakati. Razlog je jednostavan. Ovaj puta niko u Brazilu ne vjeruje previše u državni tim", zaključio je Zurovac.