Nogomet
36

Liga prvaka / Borussia Dortmund uzela bod Realu i osvojila prvo mjesto u grupi, dalje idu Sevilla i Porto

Piše: O. T.
Real Madrid - Borussia Dortmund (Foto: EPA)
Utakmicama 6. kola u grupama E, F, G i H kompletirana je grupna faza Lige prvaka. Aktuelni šampion ovog takmičenja Real Madrid na stadionu Santiago Bernabeu rezultatom 2:2 remizirao je sa Borussijom Dortmund koja je tako osigurala prvo mjesto u grupi. Porto i Sevilla su dva kluba koja su zauzela posljednja dva upražnjena mjesta rezervisana za osminu finala.

Grupa E

Bayer Leverkusen je u utakmici bez velikog značaja rezultatom 3:0 savladao Monaco. Oba kluba su ranije osigurala plasman u osminu finala, a bilo je i poznato da će sa prvog mjesta tamo putovati Monaco. Ovo je ujedno i prvi poraz za francuski tim u ovoj sezoni Lige prvaka. Golove za Leverkusen postigli su Jurčenko (30'), Brandt (48') i De Sanctis (81' autogol). Brandt je tako sa 20 godina i 219 dana starosti postao najmlađi strijelac Apotekara u Ligi prvaka svih vremena.

U utakmici za treće mjesto u ovoj grupi Tottenham je savladao CSKA Moskvu (3:1). Pijetlovima je za ovjeru trećeg mjesta trebao bod, a Rusima pobjeda. Engleski tim je slavio zahvaljujući golovima Allija (38'), Kanea (45+1') i Akinfeev (78'). Jedini gol za goste postigao je Džagoev (33'). Ovo je jedina pobjeda Tottenhama na Wembleyju u Ligi prvaka ove sezone. Naime, klub je grupnu fazu igrao na Wembleyju, a ne na svom White Hart Laneu.

Rezultati 6. kola: Bayer Leverkusen - Monaco 3:0, Tottenham - CSKA Moskva 3:1.

Tabela:

  1. Monaco 11
  2. Bayer 10
  1. Tottenham 7
  2. CSKA 3

Poznati svi učesnici osmine finala Lige prvaka, koga će spojiti kuglice u ponedjeljak?

Grupa F

U najinteresantnijoj utakmici 6. kola grupne faze Lige prvaka Real Madrid je remizirao sa Borussijom Dortmund rezultatom 2:2. Dortmund je tako osigurao prvo mjesto, jer je u ovom meču trebao barem bod. Iako je remizirao Real je ovim remijem nastavio sjajan učinak u ovoj sezoni. Ovo je bila 23. ovosezonska utakmica Reala u svim takmičenjima, a upisao je 16 pobjeda i sedam remija. Nevjerovatan učinak tima koji predvodi Zinedine Zidane. Golove za Real postigao je Benzema (28' i 53'), dok su prvo mjesto u grupi Milionerima donijeli Aubameyang (61') i Reus (88').

Legia iz Varšave ostvarila je veliki uspjeh savladavši Sporting iz Lisabona (1:0), a strijelac je bio Guilherme u 30. minuti. Legia je ovom pobjedom osvojila treće mjesto u grupi i plasirala se u šesnaestinu finala Evropske lige. Sporting je utakmicu završio bez Carvalha koji je u 85. minuti dobio drugi žuti karton.

Rezultati 6. kola: Real Madrid - Borussia Dortmund 2:2, Legia - Sporting Lisabon 1:0.

Tabela:

  1. Borussia Dortmund 14
  2. Real 12
  3. Legia 4
  4. Sporting 3

Grupa G

Težak poraz upisao je aktuelni šampion Engleske Leicester koji je pregažen u gostima od Porta (5:0). Leicesteru je ovo prvi poraz u Ligi prvaka u historiji pošto je ove sezone debitovao u ovom takmičenju. Poraz je donekle bio i očekivan, jer je tim Claudija Ranierija ranije osigurao prvo mjesto te je u ovom meču nastupio uglavnom u rezervnom sastavu. Silva (6' i 64' penal), Corona (26'), Brahimi (44') i Jota (77') bili su strijelci za Porto koji je tako osigurao drugo mjesto u grupi.

Copenhagen je golovima Mechelea (8' autogol) i Jorgensena (15') savladao Club Brugge u gostima rezultatom 2:0.

Rezultati 6. kola: Porto - Leicester 5:0, Club Brugge - Copenhagen 0:2.

Tabela:

  1. Leicester 13
  2. Porto 11
  3. Copenhagen 9
  4. Brugge 0

Grupa H

Juventus je golovima Higuaina (52') i Ruganija (73') savladao Dinamo Zagreb (2:0) koji je grupnu fazu okončao kao jedini tim bez postignutog pogotka. Asistent za drugi gol Stare dame bio je Miralem Pjanić koji je poslao centaršut iz kornera, a Rugani pogodio glavom.

Golova u sudaru Lyona i Seville (0:0) nije bilo čime je Sevilla osigurala drugo mjesto, jer je Lyon za osvajanje tog mjesta trebao pobjedu od barem dva gola razlike.

Rezultati 6. kola: Juventus - Dinamo Zagreb 2:0, Lyon - Sevilla 0:0.

Tabela:

  1. Juventus 14
  2. Sevilla 11
  3. Lyon 8
  4. Dinamo 0