Bundesliga
0

Borussia Dortmund sedmi put prvak Njemačke

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši dortmundske Borussije u subotu su proslavili sedmi naslov prvaka Bundeslige. Omogućila im je to domaća pobjeda protiv Nürnberga 2-0, ali i poraz jedinog konkurenta Bayera u Kölnu istim rezultatom.

U Dortmundu se u subotu više slavilo pogotke iz Kölna, jer je Bayer porazom izgubio i teoretske šanse za sustizanje sjajne Kloppove ekipe. Bodovni razdor između te dvije ekipe je sada osam bodova, a do kraja sezone su ostala samo dva kola.

Borussija je svoj dio posla obavila u prvom poluvremenu. Barrios je zabio pogodak, svoj četrnaesti ligaški ove sezone, u 32., a Lewandowski u 43. minuti za 22. pobjedu u sezoni. U pravom slavljeničkom raspoloženju je protekla cijela utakmica, a navijači su probudili uspomene iz sezone 2001/02 kada su "žuto-crni" posljednji put bili prvaci Njemačke.

Köln je ne samo pomogao Borussiji, već poglavito sebi, jer su pobjedom protiv Bayera 2-0 uzeli zlata vrijedna tri boda u utrci za spašavanjem prvoligaškog života. Tamo je, pak, utakmica odlučena u drugom dijelu, a oba je pogotka za Köln postigao lukavi slovenski napadač Milivoje Novakovič (u 67. i 83. minuti).

Borba za očuvanje prvoligaškog statusa će sigurno trajati do zadnjeg kola, a korak naprijed u subotu je napravila Borussija iz Mönchengladbacha, a korak natrag Eintracht.

Borussija je s 1-0 pobijedila u Hannoveru sjajnim pogotkom Reusa u 76. minuti s 25 metara. Isto tako, tim rezultatom posebno mogu biti zadovoljni u Bayernu koji se s Hannoverom bori za treće mjesto na tabeli, posljednje koje vodi u Ligu prvaka iduće sezone. Hannover je ostao na bod prednosti od Bayerna, no Bavarci u nastavku dana tek igraju svoj meč ovog kola, doma protiv Schalkea.

Eintracht je izgubio kod Mainza sa 3-0 i sada su na 16. mjestu, onom koje nudi igranje dvije kvalifikacijske utakmice na kraju sezone s trećeplasiranim iz druge lige. Imaju dva boda više od spomenute momčadi iz Mönchengladbacha.

Recimo i da je Hamburg poražen na domaćem terenu od Freiburga 2-0, a pokopao ih je s dva gola Cisse koji je tako došao do brojke od 22 pogotka u sezoni i ima samo jedan manje od prvog strijelca lige (Gomeza iz Bayerna).

Bundesliga, 32. kolo:

Borussia (D) - Nürnberg 2-0 (Barrios 32, Lewandowski 43) Köln - Bayern 2-0 (Novakovič 67, 83) Hoffenheim - Stuttgart 1-2 (Mlapa 14 / Cacau 63, Kuzmanović 68-11m) Hannover - Borussia (M) 0-1 (Reus 76) Mainz - Eintracht 3- 0 (Ivanschitz 26, Soto 38, 44) Hamburg - Freiburg 0-1 (Cisse 16, 88)

Bayern - Schalke (kasnije)

Redoslijed: 1. Borussia (D) 72, 2. Bayer 64, 3. Hannover 57, 4. Bayern 56 (-1), 5. Mainz 52...