Nogomet
34

Borussia Dortmund potrošila 38 miliona eura na igrače koji danas vrijede šest puta više

Klix.ba
Nevjerovatna je nogometna priča o Borussiji Dortmund koja je na pragu finala Lige prvaka. No, ništa manja nije ni ona finansijska zahvaljujući kojoj je ovaj njemački klub jedinstven u svijetu.

Za prvi tim koji je na Westfalenu savladao Real Madrid sa 4:1, Dortmund je potrošio ukupno 38 miliona eura, cifra za koju su Bayernu prodali Marija Götzea. Danas, ovi igrači vrijede približno 220 miliona.

Za mnoge klubove, Borussija može biti primjer kako dobro poslovati i na koji način sa malo novca napraviti odličnu ekipu. Na primjer, za Matsa Humellsa su 2009. godine Bayernu platili četiri miliona. Danas, ovaj mladi stoper vrijedi pet puta više.

Lukas Piszeck došao je bez odštete iz berlinske Herthe. Za mnoge velikane, upravo će on biti meta ovog ljeta.

Ilkay Gundogan Borussiju je koštao 4,5 miliona eura. Njegova odštetna klauzula trenutno iznosi 25 miliona eura, svota koju je navodno Real Madrid spreman platiti.

Slična priča je i sa Robertom Lewandowskim koji je 2010. godine za 4,5 miliona eura došao iz poljskog Lecha. Danas, Manchester United, Chelsea, Manchester City, Barcelona i Real Madrid žele ga vidjeti u svojim timovima.