DFB-Pokal
90

FOTO+VIDEO / Borussia deklasirala Bayern za prvu dvostruku krunu

Totalsport
(Foto: AFP)
Prvi put u klupskoj povijesti nogometaši Borussije Dortmund osvojili su dvostruku krunu u Njemačkoj. Nakon naslova u Bundesligi, slavili su i u Njemačkom kupu, deklasiravši u finalu Bayern s 5-2.

U potpunosti su "crno-žuti" nadigrali finalista ovogodišnje Lige prvaka, potvrdivši da su trenutno daleko iznad Bavaraca. U drugom su se poluvremenu utakmice igrane na Olimpijskom stadionu u Berlinu Kloppovi nogometaši više puta poigravali sa suparnicima, "podvaljujući" im praktički malonogometne akcije.

Pet primljenih pogodaka svakako nisu dobra uvertira za finale Lige prvaka koje će momčad Juppa Heynckesa odigrati za sedam dana na svojoj Allianz Areni protiv Chelseaja. Prvi je put u povijesti Bayern u finalu Njemačkog kupa primio više od dva gola, a u subotu mu se to dogodilo već do poluvremena na koje je Borussia otišla s prednošću 3-1.

Poveli su prvaci već u trećoj minuti nakon pogreške Luiza Gustava. Jakub Blaszczykowski je proigrao Shinjija Kagawu koji je, možda u svojoj posljednjoj utakmici za Borussiju, lakoćom svladao Manuela Neuera. Izjednačili su Bavarci u 25. minuti pogotkom Arjena Robbena s bijele tačke. Prethodno je golman Dortmunda Roman Weidenfeller srušio u šesnaestercu Marija Gomeza.

Borussia je nakon toga stisnula gas i preuzela dominaciju. Povela je u 41. minuti, također iz penala, poslije prekršaja Jeromea Boatenga na Blaszczykowskom. Mats Hummels je bio precizan s bijele točke, iako je Neuer imao loptu na ruci. U prvoj minuti sudijske nadoknade Kloppovi su igrači kreirali lijepu akciju u čijoj je završnici Kagawa sjajno proigrao Roberta Lewandowskog za 3-1.

Na podjednako briljantan način su Dortmunđani povećali vodstvo u 58. minuti. Kagawa je dodao Kevinu Großkreutzu koji je gurnuo loptu kroz noge Bastianu Schweinsteigeru i asistirao Lewandowskom za njegov drugi pogodak. Franck Ribery je u 75. minuti smanjio na 4-2 odličnim udarcem s vrha šesnaesterca, a priču je zaključio Lewandowski šest minuta kasnije, zabivši svoj treći gol. Lukasz Piszczek je ukrao loptu neopreznom Neueru i ubacio za sunarodnjaka koji je glavom pogodio praznu mrežu.

Borussiji je ovo već peta uzastopna pobjeda protiv Bayerna, poslije četiri prvenstvene tokom posljednjih dviju sezona. Ujedno joj je to treći naslov u povijesti u Njemačkom kupu.

Spomenimo i da je golman pobjednika Weidenfeller u 34. minuti morao napustiti igru zbog povrede, a zamijenio ga je 20-godišnji Mitchell Langerak.

 DFB-Pokal, finale:

Borussia D. - Bayern 5-2 (Kagawa 3, Hummels 41 - 11m, Lewandowski 45+1, 58, 81 / Robben 25 - 11m, Ribery 75)