Nogomet
56

ANALIZA / Bordo tim igra loše na proljeće: Kodro nije uspio pokrenuti Sarajevo, izgubio je povjerenje

Piše: Edin Isanović
Sarajevo je u petak naveče odigralo 1:1 sa zeničkim Čelikom na Koševu i smanjilo šanse za osvajanje naslova prvaka BiH.

No, navikli su navijači Bordo tima na loše rezultate ovog proljeća. Premda je strateg tima sa Koševa Meho Kodro imao veliku podršku Uprave i navijača, jasno je da ne može ispuniti klupske ciljeve.

Da je prvi šef struke Bordo tima izgubio povjerenje najbolje govori podatak da je nakon meča sa Čelikom Istok skandirao - "Meho odlazi“. To su poručile pristalice koje su mjesecima bile naoružane strpljenjem. Upravo je Kodro imao kredita, vjerovatno puno više od svih svojih prethodnika. No, remi sa timom iz Zenice prelio je čašu.

Nema vizije u igri, viteške borbe i pritiska

Osim loših igara u prvenstvu, ekipa je eliminisana i iz Kupa BiH od banjalučkog Borca. Tako je odmah na početku sezone ostala bez jednog trofeja. Situacija nije blistava niti u ligi. Od mogućeg 21 boda, ekipa je osvojila tek skromnih 12 ( na najvećem bh. stadionu Borac i Čelik osvojili bod). Nije ostvareno ono što je zacrtano.

U utakmici protiv Čelika igrači Sarajeva izgledali su sporo i nemoćno. Kakvi su bili, primjerice, prije nekih godinu dana u Prijedoru u okršaju sa Rudarom. Šta je prava istina o Sarajevu? Da li ekipa nema kvalitet ili nije dobro posložena? Većina nogometnih stručnjaka u BiH naglasit će kako upravo koševski premijerligaš ima najkvalitetniji igrački kadar u ligi. Međutim, jedino mjerilo je teren i 90 minuta viteške borbe. Sve sugerira da iz ekipe nije izvučen maksimum i da niti jedan nogometaš nije u formi. Osim toga, evidento je da ekipa nema istinskog vođu na terenu, što je neophodno za osvajanje trofeja.

Također, na osnovu onoga što prezentiraju nogometaši Sarajeva, jasno je da ekipa nema nikakve vizije igre. Nedostaje agresivnosti, žustrine, borbe, pritiska.. a upravo iz toga dolaze golovi i bodovi. Gledatelji nisu ništa od nabrojanog vidjeli od ekipe koja je proglašena apsolutnim favoritom prvenstva.

Nogomet je i pitanje mentalne snage

"Ako budemo igrali kao danas ne možemo biti prvi, drugi, a ni treći“, rekao je na konferenciji za novinare Kodro nakon dvoboja sa Čelikom. Postavlja se pitanje ko priprema tu ekipu da tako igra? Sigurno ne gledatelji niti novinari, nego upravo strateg Bordo tima i on bi valjda trebao znati šta je razlog loših partija njegovih izabranika u proljetnom dijelu sezone koje se ponavljaju iz meča u meč.

Dakako, nogomet je, možda više od ičega, pitanje mentalne snage. Svako može odigrati jednu, čak i dvije jako dobre utakmice, ali za skok na vrh treba barem pet dobrih mečeva. Sarajevo to, očito je sada, ne može. Jednostavno nemaju mentalnu snagu za dvije ili tri vezane pobjede. Puno je oscilacija u igri i premalo toga je napravljeno da bi se navijači nečemu ozbiljnijem nadali. Ekipa igra formacijski 4-2-3-1, ali to očigledno ne štima. Neshvatljivo je da u pojedinim utakmicama makedonski reprezentativac Krste Velkoski nije imao mjesta niti na klupi za rezervne igrače.

Tim sa Koševa često mijenja trenere u martu i aprilu

Ono što se Kodri može ozbiljno prigovoriti jeste da ekipa nije standardizirana, konstantno je rotirao igrače u udarnoj postavi i to na kraju nije donijelo ništa dobro. Samopouzdanje nogometaša je na niskom nivou i očigledno je da neiskusni Kodro nije uspio utjecati na njihov mentalni sklop. Pokušavao je strateg Sarajeva usaditi novi pristup (gdje to puno bolje radi teoretski nego u praksi), ali se ne vidi bitniji rukopis trenera i krupnije formacijske promjene. Svakako, puno toga se može reći i nogometašima od kojih je nekolicina njih zalutala u bordo svlačionicu. Osim prvog šefa struke i ostali članovi stručnog štaba nisu na željenom nivou kluba.

Vidljivo je da je Meho Kodro potpuno izgubio povjerenje navijača, a za pretpostaviti je i Uprave kluba koja sigurno ne može biti zadovoljna trenutnim rezultatima. Nekadašnji igrač Barcelone nije uspio pokrenuti Sarajevo, iako je imao dobru ekipu i sve preduslove za uspjeh. Mjerilo svega je rezultat, na najvećem bh. stadionu ga nema. Osim toga, na Koševu često mijenjaju trenere u martu i aprilu. Hoće li se nastaviti ta tradicija?