Sarajevo ispalo iz Kupa BiH
0

ANALIZA / Bordo tim bez igre i rezultata, ko je kriv?

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
FK Sarajevo je četvrtu godinu zaredom eliminisano u četvrtfinalu Kupa BiH. Ovoga puta tim sa Koševa zaustavio je banjalučki Borac koji je, kada se sve sabere, bio bolji protivnik. No, na gradskom stadionu u Banjoj Luci odlučili su jedanaesterci. Sreća je bila na strani aktuelnih bh. prvaka.

Bordo tim se u ranoj fazi najmasovnijeg takmičenja oprostio od borbe za trofej. Uzmemo li u obzir činjenicu da u prvenstvu izabranici Jiržija Plišeka zaostaju četiri boda za vodećim Širokim Brijegom i tri za Željezničarom te da imaju mnogo teži raspored na proljeće, može se naslutiti da će i ova sezona završiti bez trofeja. Peta zaredom!

Sistemski rad "unutra"

Nova Uprava kluba uradila je veliki dio posla u vezi sa administracijom i za to zaslužuju ''palac gore''.

Međutim, igrači koji su stigli u bordo svlačionicu, ne kao pojačanja, nego kao prinove, nisu opravdali očekivanja, izuzmemo li sjajnog Adija Adilovića i donekle Nermina Haskića.

Sjajan nastup protiv švedskog Orebra i dobro otvaranje sezone donijelo je euforiju među pristalicama bordo boje. Ipak, kako je prvenstvo odmicalo, pokazalo se da Sarajevo ima limitiranu ekipu i da su povremeni bljesci stvorili lažnu sliku. Lako je zaključiti da tim sa Koševa nije savladao nijednog jačeg suparnika. Da stvar bude još tragičnija, u četiri utakmice, dva puta sa Borcem, sa Željezničarom i Širokim Brijegom, nisu postigli pogodak.

Nedopustivo je da u uzvratnoj utakmici u Banjoj Luci prvi udarac prema golu Borca upute u 74. minuti. No, ono što sve zaljubljenike bordo boje najviše ''tišti'' jeste to što kod pojedinih igrača nema zalaganja, a to nije prihvatljivo.

Igrači opušteni

Također, nedopustivo je da igrači čine elementarne greške. Borac je na bolan način razotkrio slabosti ove ekipe, slabosti kojih se Plišek bojao, ali za koje se nadao da neće biti tako vidljive. Plišek je griješio, imao je dvojbenih odluka i nejasnih taktičkih poteza kao i svaki drugi trener na svijetu.

Ono što češki stručnjak neće priznati ipak se ne može negirati. Disciplina je popustila, neki su se igrači previše opustili i zaboravili koliko su navijači osjetljivi na ono što se događa u njihovoj "najdražoj ekipi". A svakako treba spomenuti da su i trener i igrači sve vrijeme imali veliku podršku navijača.

Dodir realnosti

No, rasprodaja ugleda počela je u Prijedoru kada ih je u revanšu Kupa BiH porazio prosječni Rudar. Mučenje sa Travnikom, bod iz Mostara, pobjeda protiv Olimpica (jedna od najboljih partija), remi sa Borcem, poraz u gradskom derbiju i teškom mukom ostvarena pobjeda protiv Zvijezde najavili su gubljenje vjere u ovaj tim. ''Potop'' u utakmici protiv Sparte iz Praga nećemo ni spominjati.

Ipak, sve bi se moglo tolerisati da je ekipa izborila plasman u polufinale najmasovnijeg takmičenja. Istina je da ekipa već duže vrijeme nema igru i da je taktika praktično pročitana knjiga.

Nikakve ostavke ne trebaju FK Sarajevo nakon ovog prizemljenja. Srušilo se sve? Naravno da nije. Dodir realnosti potreban je svakome s vremena na vrijeme. U konačnici priče, mnogim igračima koji sada nose bordo dres treba se lijepo zhavaliti na polusezoni. Za stvaranje ozbiljnijeg tima potrebni su novi igrači na većini pozicija. Naročito ''škripe'' bekovske pozicije, koje su vjerovatno među najlošijim u ligi.

Situacija je ozbiljna, ali ne i bezizlazna. Priliku za popravni imat će već za vikend. Ponovo u Banjoj Luci i ponovo protiv Borca. Prvenstvena!