Nogomet
4

Bordo prijatelji 1946: Završnica Premijer lige BiH na ivici regularnosti

Klix.ba
Povodom zadnjih dešavanja na utakmicama Fudbalskog kluba Sarajevo, oglasilo se Udruženje "Bordo prijatelji 1946". Kako su naveli u saopštenju, tim sa Koševa je u zadnje tri, četiri utakmice bio u fokusu medijskog interesovanja zbog sudijskih odluka i "previda".

"Bh. javnost ima priliku da se uvjeri, po ko zna koji put, da je završnica Premijer lige u BiH, u najmanju ruku čudna, odnosno da je na ivici regularnosti, a prvenstveno zbog sudijskih odluka koje direktno utiču na pozicije na tabeli.", navodi se na početku saopštenja.

Iz Bordo prijatelja 1946 navode da su članovi ovog udruženja u potpunosti svjesni da N/FSBiH čini izuzetne napore da obezbijediosigura regularnost prvenstva te izražavaju podršku pozitivnim promjenama koje se odvijaju.

"Iskreno se nadamo da će, u svijetlu tih promjena, N/FSBiH stati u kraj evidentnim neregularnim dešavanjima na utakmicama u proljetnom dijelu sezone, čime apsolutno ne tražimo alibi za loše takmičarske rezultate našeg kluba, ali želimo istaći da u šampionskoj utrci svi trebaju sudjelovati pod istim aršinima", dodaje se u saopštenju.

"S tim u vezi, Udruženje Bordo prijatelji 1946 je mišljenja da N/FSBiH ne bi trebao više delegirati ni u kojem svojstvu sudije Ognjena Valjića, Radoslava Vukasovića i Tomislava Čuića na utakmicama FK Sarajevo, jer je očigledno i evidentno da su svojim odlukama direktno utjecali na rezultate našeg kluba, kao i na ukupni bodovni saldo na tabeli. Otkrivanje motiva za ovakvo ponašanje, stav i suđenje sudija i delegata, u svakom slučaju, prepuštamo zvaničnim organima N/FSBiH, osim u slučaju sudije Ognjena Vajića i Mileta Mandića, delegata N/FSBiH na prvenstvenoj utakmici FK Sarajevo - FK Leotar odigranoj 14. 4. 2013. godine na stadionu Asim Ferhatović - Hase, protiv kojih je Udruženje Bordo prijatelji 1946, podnijelo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog prekoračenja ovlaštenja", dodaju iz Bordo prijatelja 1946.

U saopštenju pozivaju N/FSBiH da utvrdi regularnost čitavog proljetnog dijela Premijer lige BiH, ali i najavljuju da će o svim detaljima pismeno upoznati ovlaštene organe UEFA i pozvati ih da se direktno uključe u analizu regularnosti ovog dijela prvenstva.