Ekipa od 24 igrača
0

Bordo ekspedicija otputovala na pripreme u Međugorje

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ekspedicija FK Sarajevo, koju čine 24 nogometaša, četiri člana stručnog štaba, dva člana medicinskog tima i dva člana ekonomata, otputovala je u Međugorje na pripreme.

Nogometaši ekipe sa Koševa će se u Međugorju pripremati deset dana, u tom periodu će odigrati tri pripremne utakmice. Prva je zakazana za 30. januar s Braniteljem, druga će biti odigrana 2. februara sa Veležom, a u trećoj će Sarajevo 6. februara odmjeriti snage s Borcem.

Igrači su se zaželjeli nogometa i spremno dočekuju pripreme, a ambicije za nastavak sezone su, kao i uvijek, velike. U ekipi je bilo nekoliko izmjena s obzirom na odlaske i dolaske, a sada je došlo vrijeme za uigravanje i pripremu za borbu za titulu sa ljutim rivalom Željezničarom.

Napadač ekipe s Koševa, Emir Hadžić, je imao nekoliko ponuda, ali je odlučio ostati na Koševu. Uprkos izmjenama u ekipi, vjeruje da je titula realan cilj.

"Imao sam ponuda, ali nije bilo ništa zadovoljavajuće, tako da sam ostao u klubu i sretan sam zbog toga. Idemo na pripreme i nastavljamo gdje smo stali. Odlično smo odradili bazni dio dvije i po sedmice, a sada slijedi uigravanje u Međugorju. Tokom pauze smo izgubili nekoliko važnih igrača, ali su stigla i pojačanja, tako da ambicije ostaju iste, a to je titula. Vjerujem da ćemo se spremiti dobro i uspjeti u svom naumu", poručio je Hadžić.

Zadovoljan pojačanjima je i Ivan Tatomirović. On tvrdi da će ekipa biti dosta brža na terenu na proljeće.

"Krenuli smo jako od prvog dana i nismo imali vremena za neki poseban odmor. Dobili smo i nove igrače za koje moram reći da su se sjajno uklopili u ekipu i cjelokupnu atmosferu. Radi se o dosta zanimljivim igračima koji će ubrzati našu igru. U Međugorju nas očekuju tri pripremne utakmice, a prioritet je da ne bude povrijeđenih igrača. Iako je i rezultat bitan, najvažnije je da se što bolje pripremimo kako bismo izdržali takmičarski dio sezone", smatra Tatomirović.

Povratnika u FK Sarajevo, Muhameda Džakmića, očekuje period upoznavanja i adaptacije na ekipu s obzirom na to da je malo igrača koje poznaje.

"Drago mi je što sam ponovo ovdje. Ekipu ne poznajem, osim Torlaka, Dupovca i Suljića. Odradio sam s ekipom dva-tri treninga tako da je potrebno da se upoznamo. Momci su definitivno voljni da rade i da se dokažu. Svjesni su šta znači Sarajevo i da nas očekuje borba za titulu. Nadam se da će pojačanja pomoći Sarajevu da sezonu završi na prvom mjestu", rekao je popularni Hame.

Prvi golman FK Sarajevo Dejan Bandović je istakao Džakmića kao najveće pojačanje ekipe sa Koševa te iskazao vjeru u odluke stručnog štaba koje se tiču pojačanja.

"Duga je pauza bila, čak mjesec i po dana, i to je teško za igrače s obzirom na to da moramo trenirati sami. No, sada smo se okupili i počeli pripreme na vrijeme kako bismo spremni dočekali nastavak borbe za titulu sa Željezničarom. Dobra stvar je što će pojačanja donijeti nešto novo u ekipu, a stručni štab zna šta radi. Dolazak Džakmića je veliko pojačanje za nas na sredini terena. Vjerujem da će se sve uklopiti i da ćemo se adekvatno spremiti", vjeruje Bandović.

Mladi igrač ekipe sa Koševa, Faris Handžić se nada da će na pripremama zadobiti više povjerenja trenera Dragana Jovića te da će rezultat toga biti veća minutaža u proljetnom dijelu sezone.

"Cilj je da se što bolje spremimo i nastavimo naš pohod ka tituli. Prvi dio smo odradili dobro, a preostaje nam da se ugiramo. Svakako, želja mi je da se dokažem, nametnem i zadobijem više povjerenja šefa kako bih dobio veću minutažu na proljeće", rekao je Handžić.

Kapiten FK Sarajevo Sedin Torlak je zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema te vjeruje kako ekipa može vratiti prvu poziciju na tabeli i tako okončati sezonu na proljeće.

"Radimo već neko vrijeme, napravili smo neku bazu, popravili fizičku spremu i sve ide po planu, bez povrijeđenih igrača. U Međugorju se trebamo uigrati da bi sve to izgledalo kako treba na proljeće. Što se tiče pojačanja, poznajem jedino Džakmića i za njega mogu tvrditi da je pojačanje, a na ostalima je da se dokažu. Vidio sam da imaju kvalitet te se nadam da će to doći do izražaja. Moramo se dobro spremiti kako bismo vratili nesretno izgubljenu prvu poziciju koju definitivno zaslužujemo", poručuje Torlak.

Novo ime u svlačionici FK Sarajevo je i Amer Osmanagić, igrač od kojeg se mnogo očekuje. Trenutno je zadovoljan, a spreman je prihvatiti i važnu ulogu u ekipi te tvrdi da je zbog toga i došao.

"Zaželio sam se nogometa i zadovoljan sam klubom i pripremama. Očekujem da ćemo u Međugorju doći na jedan kvalitetan nivo, da ćemo se upoznati i uigrati. U Sarajevo sam stigao kako bih imao značajnu ulogu u ekipi. Vjerujem da ću opravdati ukazano povjerenje kluba, saigrača i naravno navijača. Nadam se i da ću izbjegavati crvene kartone, što nisam uspio protiv Viteza", kazao je Osmanagić.

Trener Dragan Jović namjerava odabrati novi način igre svoje ekipe s obzirom na izmjene igračkog kadra. On smatra da će ekipa izgledati bolje na proljeće nego jesenas.

"Zadovoljan sam radom i selekcijom igrača, barem do sada, i mislim da će se to potvrditi u prvenstvu. Siguran sam da ćemo izgledati bolje na proljeće nego jesenas. U Međugorju trebamo izabrati model i stil igre, jer sada imamo nekoliko novih igrača u ekipi. U tri prijateljske utakmice ćemo dosta eksperimentisati, a tokom završnog dijela priprema u Opatiji će biti manje rotacija i fokusirat ćemo se na uigravanje. Novi igrači mogu zamijeniti one koji su otišli. Radi se o provjerenim igračima koji su pun pogodak za nas. To će se potvrditi u prvenstvu. Moguće je da će stići još jedan igrač na poziciji desnog beka", izjavio je Jović.

U Međugorje su otputovali sljedeći nogometaši: Almin Abdihodžić, Almir Aganspahić, Dejan Bandović, Fadil Čizmić. Denis Čomor, Adin Čiva, Amer Dupovac, Emir Hadžić, Faris Handžić, Ermin Huseinbašić, Aaron Horton, Alen Melunović, Nemanja Mijušković, Amer Osmanagić, Emir Plakalo, Alem Plakalo, Asmir Suljić, Radan Šunjevarić, Mario Tadejević, Ivan Tatomirović, Ognjen Todorović. Sedin Torlak i Nemanja Zlatković.

Sa igračima je otputovao i stručni štab koji čine Irmir Duratbegović. Miloš Đurković, Esad Selimović i Dragan Jović.

U Međugorje su krenuli i medicinari Ismar Hadžibajić te Mirza Marevac.

Što se ekonomata tiče, bordo ekspediciji su se priključili Nermin Huskić i Salem Mršo.

Nakon priprema u Međugorju ekipa se vraća u Sarajevo, gdje će provesti tri dana, a potom će krenuti u Opatiju na desetodnevni boravak. Tamo će odigrati četiri utakmice, a zbog velikog interesovanja, protivnici će biti odabrani nešto kasnije s obzirom na to da je cilj adekvatna provjera ekipe.