Liga prvaka
0

Bordeaux sanja nastavak sjajnog domaćeg niza

Totalsport
Laurent Blanc (Foto: AP)
Laurent Blanc (Foto: AP)
Četvrtfinalni uzvrat Lige prvaka naziva "Bitka za Francusku" odigrat će se na stadionu Chaban Delmas, na kojem će Bordeaux pokušati nadoknaditi Lyonovu 3-1 prednost iz prvog dvoboja.

Valja podsjetiti da je posljednjih godina samo Lyon redovito, od francuskih klubova, uspijevao prolaziti grupu. Dogurali su do osmine finala, a potom ispadali u toj fazi takmičenja 2007., 2008. i 2009. godine.

Četvrtfinale su igrali 2004., 2005. i 2006. godine, dok je osim njih posljednji francuski klub u osmini finala Lige prvaka bio Lille 2007. godine. Priliku za proboj među posljednja četiri Lyon ima ove godine, a dva pogotka prednosti iz prve utakmice guraju ih u status favorita nadolazećeg sraza.

Konačnih 3-1 iz prve utakmice rezultat je napadačke igre obiju ekipa uvjetovane ranim pogotkom Lisandra Lopeza, a do kraja susreta statistika je izbrojila 12 Bordeauxovih i deset Lyonovih pokušaja prema vratima suparnika.

"Svjesni smo toga da ćemo morati postići barem dva pogotka, a uvjeravam vas da smo za to sposobni, no ključ pobjede bit će u odbrani. Uspijemo li popraviti greške iz prethodnih utakmica, ova u srijedu mogla bi biti veličanstvena. Nitko ne očekuje da izbacimo Lyon i to bi mogla biti naša prednost u motivaciji. Uvjeren sam da možemo do polufinala", veli trener Bordeauxa Laurent Blanc.

"Očekujemo tešku i neizvjesnu utakmicu. Naglasak bi mogao biti na prvih dvadesetak minuta u kojima će Bordeaux željeti pred svojim navijačima okrenuti rezultat. Svi imamo jednak san nastupanja u polufinalu Lige prvaka i poraz u ispadanja u ovoj fazi natjecanja bilo bi razočaravajuće iskustvo", sažeo je očekivanja i nadanja golman Lyona Hugo Lloris.

Podsjetimo da pobjednik ovog ogleda ide na ukupno boljeg iz susreta Bayerna i Manchester Uniteda.

Zanimljivosti:

• Bordeaux je u ovosezonskom izdanju Lige prvaka slavio u sve četiri domaće utakmice, uz dva primljena pogotka. Od oktobra 2008. nisu izgubili niti jedan od ukupno sedam domaćih susreta pod UEFA-inom ingerencijom.

• Neovisno o tome ko će biti ukupan pobjednik ovoga sraza francuski nogomet u polufinalu Lige prvaka bit će zastupljen po prvi puta od 2004. godine.

• Ukupna statistika ova dva kluba u međusobnim ogledima u Le Championnatu je gotovo pa izjednačena. Bordeaux je u historiji dobio 32 utakmice, Lyon 32, dok ih 26 završilo bez pobjednika. U Bordeauxu su odigrali 44 prvenstvene utakmice, domaćin je slavio 20 puta, gost deset, dok ih je 14 završilo podjelom bodova.

• Golom Aloua Diarra iz 43. minute Bordeaux je slavio 1-0 pobjedu protiv Lyona u posljednjem međusobnom ogledu klubova na Chaban Delmasu. Bilo je to 19. april prošle godine.

• U posljednjih pet sezona Lige prvaka Lyon je na strani odigrao 22 utakmice. Pobijedili su u njih 12, poraz upisali u njih pet.

• U utakmicama pod UEFA-inom kapom Bordeaux je dva puta utakmicu odlučivao jedanaestercima. U sezoni 1986/87 izgubili su od Lokomotiv Leipziga 6-5 u polufinalu Kupa pobjednika kupova, dok su dvije sezone ranije četvrtfinale Kupa prvaka prošli nakon 5-3 protiv Dnjipropetrovska. Lyonova momčad ispala je iz Lige prvaka, tačnije njenog četvrtfinala, s 4-2 protiv Eidnhovena u sezoni 2004/05.

Vjerovatni sastavi:

Bordeaux (4-2-3-1): Carrasso - Chalme, Ciani, Planus, Tremoulinas - Diarra, Plasil - Gouffran, Gourcuff, Wendel - Chamakh

• Zbog loma jagodične kosti Fernando ne konkurira za Blancovu ekipu.

Lyon (4-2-3-1) Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Toulalan, Kallstrom - Bastos, Pjanić, Delgado - Gomis

• Lisandro Lopez i Sidney Govou suspendirani su za ovaj susret, ekipi i dalje nedostaje Jean Makoun, a nije najavljen niti nastup Clebera Andersona. Neće igrati niti Mathieu Bodmer.

Forma:

Bordeaux PORAZ 2-1 (doma) Nancy (Le Championnat, 3. aprila)

PORAZ 3-1 (vani) Lyon (Liga prvaka, 30. marta)

PORAZ 3-1 (neutralni teren) Marseille (Liga kup, 27. marta)

POBJEDA 3-1 (doma) Lille (Le Championnat, 21. marta)

POBJEDA 2-1 (doma) Olympiacos (Liga prvaka, 17. marta)

Lyon

POBJEDA 2-1 (vani) Rennes (Le Championnat, 3. aprila)

POBJEDA 3-1 (doma) Bordeaux (Liga prvaka, 30. marta)

POBJEDA 2-0 (doma) Grenoble (Le Championnat, 27. marta)

PORAZ 3-1 (vani) Marseille (Le Championnat, 21. marta)

REMI 1-1 (doma) Saint-Etienne (Le Championnat, 13. marta)