Nogomet
8

Borcu i Slaviji izdate licence za takmičenje u Premijer ligi BiH

FENA
Nogometaši Borca (Foto: Klix.ba)
Nogometaši Borca (Foto: Klix.ba)
Drugostepene komisije za licenciranje klubova Nogometnog saveza BiH uvažio je žalbe fudbalskih klubova Borac i Slavija na odluke Prvostepene komisije i tim klubovima izdao licence za takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2016./2017.

Drugostepena komisija podnijela je prijavu Disciplinskoj komisiji NSBiH za klubove koji nisu dostavili dokumentaciju potrebnu za licenciranje u skladu s predviđenim rokovima.

Prvostepena komisija, na sjednici 28. aprila, nije izdala licence Borcu, Slaviji, Drini i Veležu.

Kako je saopćeno iz Nogometnog saveza BiH, administracija za licenciranje klubova NSBiH je dužna obavijestiti nadležna tijela UEFA-e o svim odlukama, izdatim/odbijenim licencama, u postupku licenciranja klubova za sezonu 2016./2017. do 31. maja.

Klubovi koji će učestovati u UEFA klupskim takmičenjima u sezoni 2016./2017. bit će podvrgnuti permanentnom UEFA monitoringu za finansijski fair-play, zaključno sa danom 30.06.2016. godine. Dostavljanjem neophodne dokumentacije, zaključno sa 15. julom, klubovi će morati dokazati redovno izvršavanje obaveza prema uposlenicima (uključujući i sve igrače sa ugovorima) i/ili državi (porezi i doprinosi za zaposlenike), kao i drugim klubovima zbog obaveza nastalih iz osnova transfera igrača. Ovo se odnosi na obaveze u periodu 01.01.2016. - 30.06.2016. godine.

U slučaju propusta u ispunjavanju propisanih obaveza, nadležno tijelo za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), u okviru UEFA, izreći će disciplinske mjere prekršiocima prema odredbama Pravilnika o licenciranju klubova za UEFA takmičenja, saopćeno je.