Nogomet
8

Borba za četvrtfinale SP-a: Argentina protiv Švicarske, Belgija sa SAD-om

Piše: D. B.
Trening Argentine (Foto: EPA)
Večeras se igraju dvije posljednje utakmice osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, a sastaju se Argentina i Švicarska te Belgija i SAD.

Argentina - Švicarska

U ovom duelu nema sumnje da su Argentinci favoriti. U predhodnih šest međusobnih susreta ove dvije reprezentacije Argentina je pobijedila četiri puta, a dva puta je bilo neriješeno. Za Gaučose neće nastupiti Sergio Aguero, pa će njegovo mjesto zauzeti Ezequiel Lavezzi. Prevaga na stranu Argentine će po mnogima biti Lionel Messi.

Švicarska je posljednji put u četvrtfinalu SP-a igrala 1954. godine, kada je bila domaćin. Protiv Argentine neće biti Stevea von Bergena, koji se povrijedio u utakmici protiv Francuske, kao ni Marija Gavranovića, koji je na treningu u subotu zadobio tešku povredu koljena.

Argentina i Švicarska igraju u Sao Paulu, a utakmica počinje u 18:00 sati.

Belgija - SAD

SAD ima priliku plasirati se u četvrtfinale SP-a prvi put nakon 2002. godine i to bi bio treći put u historiji. SAD su uspjele proći u četvrtfinale izborivši se u teškoj grupi i stoga je samopouzdanje na visokom nivou. Selektor SAD-a Jurgen Klinsmann nema problema s povrijeđenim igračima.

U timu Belgije neće biti veznjaka Stevena Defoura, koji je suspendovan. Pod upitnikom je i nastup Vincenta Kompanyja, koji nije trenirao u nedjelju zbog povrede. Belgijanci su u osminu finala prošli s tri pobjede i ne namjeravaju se zaustaviti.

U pet prethodnih međusobnih susreta Belgija je pobijedila četiri puta, a SAD jednom.

Utakmica između Belgije i SAD-a počinje u 22:00 sata.