Nogomet
0

Borac slavio u Travniku, Leotar ubjedljivo savladao Zrinjski

Piše: D. B.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U 13. kolu bh. fudbalske Premijer lige u subotnjem terminu je odigrano pet susreta koji su počeli u 13.30 sati. Zvijezda je nastavila loš niz utakmica na svom terenu, pa i u ovom kolu nije uspjela savladati Rudar. Borac je slavio u Travniku rezultatom 2:1. Leotar je bio bolji od Zrinjskog rezultatom 4:1, dok je Velež slavio minimalnu pobjedu protiv Čelika. Drina je u posljednjim trenutcima utakmice sa Slavijom osvojila sva tri boda pobjedivši rezultatom 2:1.

Ekipa Zvijezde je od prve minute krenula odlučno prema golu Rudara iz Prijedora. Tosunović je postigao gol za Zvijezdu već u 6. minuti, ali ga je sudija poništio. Zvijezda je nakon toga i dalje imala apsolutnu terensku inicijativu. Najbolje prilike u prvom poluvremenu su imali Husić I Vasiljević. U nastavku utakmice isključen je trener Zvijezde Zoran Ćurguz koji je "pocrvenio" zbog prigovora na suđenje. Drugo poluvijeme je donijelo i nove prilike Delića i Husića. Zvijezda je u nastavku nastavila opasno prijetiti, igralo se na polovini gostiju, međutim, ekipa Rudara se odlično branila i čvrstom igrom uspjela osvojiti jedan bod. Utakmica je završena rezultatom 0:0.

Na Piroti su gledaoci od samog početka utakmice gledati otvorenu igru. Domaći su prijetili, ali su i gosti imali nekoliko izglednih prilika. U prvom poluvremenu se istakao golman gostiju Avdukić koji je imao nekoliko odličnih odbrana. Kazna za propuštene prilike je došla u 43. minuti kada je iz odlične kontre Banjalučana pogodio Maletić i doveo Borac u vodstvo. Na početku drugog poluvremena, Borac je došao i do drugog gola, tačnije u 52. minuti kada je pogodio Trivunović i povisio rezultat na 2:0. Do kraja susreta su se Travničani pokušavali vratiti u igru, ali su pred sam kraj susreta uspjeli samo ublažiti poraz golom Fajića iz 90. minute. Borac je slavio rezultatom 2:1.

Leotar je u prvom poluvremenu bio bolja ekipa od Zrinjskog. Ekipa iz Trebinja je igrala čvrsto i konstantno je prijetila gostima iz Mostara. U prvom poluvremenu Stojanović je imao nekoliko odličnih prilika da dovede Leotar u vodstvo, ali mu to nije pošlo za rukom. Domaći su terensku nadmoć iskoristili u 31. minuti kada je za vodstvo Leotara pogodio Marjanović. To je ujedno bio rezultat prvog poluvremena. U nastavku utakmice za drugi gol Trebinjaca se pobrinuo Lekić u 56. minuti susreta. Treći gol je djelo Marjanovića koji je svoj drugi pogodak postigao u 62. minuti. Zrinjski je uspio smanjiti rezultat u 72. minuti, a strijelac je bio Dragičević. No, to je bilo sve od Zrinjskog jer je Leotar došao do četvrtog gola u 81. minuti preko Rajovića. Domaći su slavili rezultatom 4:1.

U Zvorniku je publika na početku utakmice gledala lošu predstavu obje ekipe. Drina nije napravila ni jednu priliku. Slavija je došla u vodstvo u 35. minuti autogolom Mihajlovića. U drugom dijelu domaći su uspjeli izjednačiti preko Ninića koji je pogodio u 47. minuti. Nakon toga su domaći otvorenije zaigrali. Terenska inicijativa je urodila plodom u finišu susreta. Za pobjedu Zvorničana je u 90. minuti pogodio Đelmić.

Velež i Čelik su oprezno započeli svoj susret. Prvu ozbiljniju priliku za domaće je imao Zolj u 18. minuti. Nakon toga su Mostarci imali nekoliko dobrih prilika, od kojih je jedna rezultirala vodećim golom iz 24. minute kojeg je postigao Hasanović. Velež je i u nastavku imao terensku nadmoć. Nekoliko puta je zaprijetio i Čelik, ali promjene rezultata nije bilo, pa su Mostarci ostvarili minimalnu pobjedu i osvojili izuzetno važna tri boda.

Preostala tri susreta 13. kola se igraju u nedjelju, a sastaju se: Olimpic – Sloboda (13.30 sati), Željezničar – Budućnost (16.30 sati) i Široki Brijeg – Sarajevo (15.00 sati, prenos na BHT1) .

Rezultati 13. kola Premijer lige (subota):

Zvijezda - Rudar Prijedor 0:0

Travnik - Borac 1:2

Leotar - Zrinjski 4:1

Drina - Slavija 1:0

Velež - Čelik 1:0