Premijer liga BiH
0

Borac i Široki Brijeg love jesenju titulu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Premijer liga BiH danas ulazi u posljednjih 90 minuta jesenjeg dijela. Na programu su dva derbija. U Banjaluku stiže Sarajevo koje najavljuje ofanzivnu igru i pobjedu. Optimizam temelje na posljednjim rezultatima. S druge strane, Borac želi trijumfom završiti prvi dio takmičenja i uz odgovarajući rezultat iz Mostara prezimiti na vrhu.

Zrinjskom na noge dolazi Široki Brijeg. Da će izabranici Dragana Jovića imati izuzetno težak ispit govore rezultati tima sa Pecare. Naime, u posljednjih deset kola lider prvenstvene tabele zabilježio je devet pobjeda, a posljednji put su poraženi u gradau na Vrbasu 22. avgusta. Tada je Borac slavio 3-2. Ipak, aktuelni prvaci najavljuju pobjedu koja bi ih približila vrhu.

Zvijezda će u Gradačcu ugostiti Travnik. Kako bi povećali svoje šanse da i naredne godine igraju u elitnom društvu domaći nemaju pravo na manje od tri boda. U prošlom kolu doživjeli su debakl od Širokog Brijega (5-0), pa će imati priliku za popravni. „Veziri“ su u 14. kolu u jednoj od najdramatičnijih utakmica bh. prvenstva uspjeli gotovo siguran poraz pretvoriti u pobjedu. Suparnik je bio Modriča, a krajnji rezultat glasio je nevjerovatnih 6-5.

Krajnje je neizvjesna bitka za spas. Slavija će u Istočnom Sarajevu dočekati Čelik. Izabranicima Milomira Odovića odgovara samo pobjeda. Imperativ će pokušati iskoristiti gosti sa Bilinog polja koji su u posljednjem kolu savladali Zrinjski. Ta pobjeda donijela im je određenu količinu samopouzdanja i sigurnosti pred ovo gostovanje.

Željezničar će na Grbavici odmjeriti snage sa Leotarom. Šef plave struke vjeruje da će jesenji dio okončati trijumfom koji će ih ostaviti u gornjem domu. Rudar iz Prijedora ne bi trebao imati većih problema u dvoboju sa posljednjeplasiranim Laktašima.

Za Slobodu nema previše filozofije u sudaru sa Olimpikom. Sve osim pobjede dodatno će zakomplicirati ionako složenu situaciju. Jednostavno, nemaju pravo na krivi korak u ovom okršaju. Sudar sa najmlađim sarajevskim premijerligašem bit će šansa da skinu veliki teret sa leđa. Čelni ljudi „vukova“ nedavno su otpustili Spalevića i Pelaka, tako da će u izmjenjenom sastavu istrčati na tušanjski travnjak. No, i gosti vjeruju da mogu ostati neporaženi, što dolijeva optimizam da će biti dobra utakmica.

Velež je od samo početka prvenstva stanovnik vrha tabele. Uspješno su u prošlom kolu apsolvirali dvoboj sa Slobodom, a danas gostuju u Modriči. Domaći su i pored pet postignutih golova na Piroti ostali „praznih šaka“. U dvoboju sa Mostarcima najavljuju slavlje.

Ostaje da vidimo ko će „rođene“ voditi sa klupe, s obzirom da je Abdulah Ibraković podnio ostavku.

Parovi i satnica:

Borac – Sarajevo 16. sati

Zrinjski – Široki Brijeg 16. sati

Zvijezda – Travnik 13. sati

Slavija – Čelik 13.sati

Željezničar – Leotar 16. sati

Rudar Prijedor – Laktaši 13.sati

Sloboda - Olimpik 13.sati

Modriča- Velež 13.sati