Independent o Ćiri
0

'Bombastični trener uspio ujediniti BiH'

Sarajevo-x.com
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Arhiv)
Miroslav Ćiro Blažević (Foto: Arhiv)
U maju prošle godine fudbal u Bosni i Hercegovini dotakao je dno, piše list Independent. Selektor A tima, bivši igrač Barcelone Meho Kodro dao je ostavku, nogometaši su stali uz njega i odbili nastupati za reprezentaciju. Fanovi su pojačali bojkot, a novine su preplavile optužbe na račun Nogometnog saveza BiH.

"Ovo je smiješno", rekao je Kodrin asistent Elvir Bolić. "To je samo još jedna farsa pojedinaca koji bosanski nogomet ne vode nigdje."

Da stvari budu gore, žrijeb za Svjetsko prvenstvo BiH je smjestio u grupu sa Španijom, Turskom i Belgijom. Prema logici, piše Independent, imali su male šanse da izbjegnu sramoćenje, a da ne spominjemo kvalifikovanje za Svjetsko prvenstvo.

Kako logika i Ćiro Blažević nikad nisu imali ništa jedno s drugim, bombastični sedamdesetogodišnjak 16 mjeseci poslije doveo je BiH na korak do Južne Afrike. Subotnja pobjeda protiv Armenije sa 2:0 dovela je reprezentaciju do odlučujuće utakmice protiv Turske u Zenici.

Njegov veliki dar je podizanje morala. Kao primjer može se uzeti Miralem Pjanić, 19-godišnjak koji je predstavljao veliku senzaciju kad je došao u Lyon. Pa iako bi za mnoge dolasci na okupljanje reprezentacije, a mala ili nikakva minutaža u igri predstavljali snažan izvor frustracija, Pjanić je govorio: "Nije važno. Drago mi je što sam ovdje."

Kad su u pitanju godine ovog nogometnog stručnjaka, mediji su pisali kako ima 73, međutim, postoje informacije da je Ćiro i stariji. Međutim, to od njega nećete saznati.

Selektor Hrvatske Slaven Bilić pohvalno govori o kvalitetima Blaževića.

"Ne kažem da je bio dobar ili loš trener, ali je bio idealan za nas", priča Bilić prisjećajući se Svjetskog prvenstva 1998. kad je njegova zemlja došla do trećeg mjesta. "Znao nas je motivisati. Svaki dan je znao napraviti neki incident da nas razbudi, a onda bi nam rekao da idemo u noćni klub."

"Uoči utakmice protiv Estonije govorio bi kao da u pitanju Brazil. Znate da laže, znate da to nije istina, ali na kraju kažete sebi: Da, bit će teško. Ili kad igrate protiv Argentine, a on kaže: Argentina, nije to loš tim, nisu loši, ali nijedan od njihovih igrača ne igra u najboljim evropskim klubovima. Pogledate ga i pomislite: O čemu dovraga priča?", prisjetio se Bilić taktike bh. selektora.

Igrači bh. selekcije tvrde da je s njegovim dolaskom stvorena porodična atmosfera.

"Timski duh je izvanredan", kaže kapiten Emir Spahić. "Svi smo kao velika porodica. Mislim da je u tome tajna."