Nogomet
0

Bolivijski nogometaši kolektivno otkazali selektoru

Totalsport
Nezadovoljni stanjem u domaćem nogometu, profesionalni bolivijski nogometaši odbili su do daljnjeg braniti boje nacionalnog sastava.

Bolivijski selektor tako je suočen s rizikom da za posljednje dvije utakmice južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sredinom oktobra (Brazil kući i Peru u gostima) tim sastavlja od amatera.

Obje su utakmice nevažne, jer Bolivija s deset bodova drži deveto mjesto, bez ikakvih izgleda za plasman u Južnoafričku Republiku. U posljednje su četiri kvalifikacijske utakmice Bolivijci četiri puta poraženi. Prije te negativne serije u La Pazu su deklasirali Argentinu 6-1 u "izoliranom incidentu".

Svoju su odluku bolivijski nogometni profesionalci saopćili preko udruženja Fabol. Traže reforme od tamošnjega Nogometnog saveza (FBF) i Vlade.

"Bolivijski je nogomet u dubokoj krizi. Tako dugo dok se naše sugestije ne počnu uzimati u obzir i provoditi, profesionalni nogometaši ove zemlje na neodređeno vrijeme odbijaju nastupati za reprezentaciju", stoji u saopćenju Fabola.

Bolivijski nogomet vode tri različite instance: Nogometni savez, Udruga klubova 1. lige, te regionalni savezi. Svi su bolivijski klubovi na početku sezone južnoameričkih kupova eliminisani već u kvalifikacijama.

Predsjednik države Evo Morales predložio je prošle sedmice da država preuzme direktnu brigu o nogometu u Boliviji radi boljitka reprezentacije.